Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, η οποία είχε ως στόχο έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός σήμερα Τετάρτη.
Πρόκειται, βέβαια, για την υπηρεσία που σηκώνει το βάρος της έγκρισης των εμβολίων για την κυκλοφορία τους στη Γηραιά Ήπειρο, η οποία έχει έδρα το Άμστερνταμ. «Η Υπηρεσία μας έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης και γίνεται αυτή την στιγμή έρευνα σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές και άλλες υπηρεσίες», τονίστηκε στην ανακοίνωση.
European Medicines Agency hit by cyber-attack https://t.co/e9iUszEvZD
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 9, 2020
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Pfizer και η BioNTech, σε κοινή τους δήλωση, επιβεβαιώνουν την επίθεση και αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες από τον EMA, αν και, όπως τόνισαν, ο Οργανισμός διαβεβαίωσε τις δύο εταιρείες ότι «η κυβερνοεπίθεση δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου».
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση Pfizer και BioNTech: «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης και κάποιοι είχαν παράνομη πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα σχετικά με το υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid-19. Κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί και δεν γνωρίζουμε περί διαρροής προσωπικών δεδομένα των συμμετεχόντων στη μελέτη».
Δείτε επίσης: IBM: Χάκερ απείλησαν τη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων για τον κορωνοϊό
Δεν είναι ακόμη σαφές, επίσης, αν έχουν παραβιαστεί και έγγραφα για το εμβόλιο της Moderna, που επίσης αξιολογείται από τον ΕΜΑ, καθώς προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο το πότε και πώς έγινε η επίθεση, ποιος ήταν ο υπεύθυνος ή ποιες άλλες πληροφορίες ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί.
Δεν είναι κάτι καινούργιο
Οι επιθέσεις από χάκερ, πάντως, δεν είναι κάτι καινούργιο, ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο της πανδημίας, με τους δράστες να προσπαθούν να διεισδύσουν τόσο στις υπηρεσίες όσο και στις φαρμακευτικές, προκειμένου να αποσπάσουν «ευαίσθητες» πληροφορίες όσον αφορά στα εμβόλια.
Ήδη έχουν καταγραφεί επιθέσεις χάκερ με χώρες προέλευσης τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Βιετνάμ, την Κίνα και τη Ρωσία, τόσο στα άδυτα των φαρμακευτικών, όσο και στις εταιρείες και υπηρεσίες που εμπλέκονται στην διανομή των εμβολίων.