Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Ζάεφ: «Όχι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με κόστος την αναθεώρηση της μακεδονικής ταυτότητας»

Άνετος ο Ζάεφ με την αβάντα της Συμφωνίας των Πρεσπών...

Για μια ακόμη φορά ο Ζόραν Ζάεφ μιλά για «μακεδονική ταυτότητα» χωρίς να αντιδρά κανείς. Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός σε διάγγελμά του αναφορικά με το βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ είπε ακόμη: «Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη, αλλά λέμε ΟΧΙ στον εκβιασμό του μακεδονικού λαού».

Χαρακτήρισε ως «ανεύθυνο και σοβαρό γεωστρατηγικό σφάλμα» το βέτο και πρόσθεσε: «Η Βουλγαρία έθεσε βέτο, παραβίασε τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας και Φιλίας (σ.σ. μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2017) και στάθηκε έτσι εμπόδιο στο δρόμο της ευρωπαϊκής μας ένταξης, για την οποία οι θεσμοί της ΕΕ και τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι εκπληρώνουμε πλήρως τις προϋποθέσεις. Η θέση της Βουλγαρίας είναι εντελώς ανορθολογική και απαξιωτική για τον λαό μας».

Ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «αρνείται να διαπραγματευτεί πράγματα που δεν θα έπρεπε ούτε να συζητιούνται» και πρόσθεσε: «Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ναι, αλλά όχι με κόστος την αναθεώρηση της μακεδονικής ταυτότητας. Όχι υπό προϋποθέσεις τις οποίες τώρα επιβάλλει η Βουλγαρία. Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη, αλλά λέμε ΟΧΙ στον εκβιασμό του μακεδονικού λαού».

Ο Σκοπιανός εξέφρασε ειδικώς την ευγνωμοσύνη του στη Γερμανία για τις προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Δυστυχώς η διαδικασία της διεύρυνσης ως στρατηγικός στόχος της ΕΕ σταμάτησε από τη Βουλγαρία κάτι που αποτελεί ανεύθυνο και σοβαρό γεωστρατηγικό σφάλμα, για το οποίο είναι καλό που οι διεθνείς φίλοι μας και οι σύμμαχοι δεν σιωπούν».

Ο ίδιος τόνισε ότι η «Βόρεια Μακεδονία παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση λύσης με τη γειτονική Βουλγαρία», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει το βέτο της Βουλγαρίας να καθυστερήσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ