Γεωπολιτικό σκάκι: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την κυριαρχία του Μαρόκο στη Δ. Σαχάρα και του πουλάνε και όπλα

Το αντάλλαγμα για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

Must Read

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν έναν «νέο επίσημο χάρτη» του Μαρόκο ο οποίος ενσωματώνει και τη διαφιλονικούμενη περιφέρεια της Δυτικής Σαχάρας, στη διάρκεια μιας τελετής που οργανώθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στη Ραμπάτ.

«Είναι η απτή αναπαράσταση της ισχυρής διακήρυξης που έγινε μόλις δύο ημέρες πριν από τον πρόεδρο Τραμπ – αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του Μαρόκο στη Δυτική Σαχάρα», δήλωσε ο πρεσβευτής Ντέιβιντ Φίσερ προτού υπογράψει τον «νέο χάρτη της αμερικανικής κυβέρνησης για το Βασίλειο του Μαρόκο».

Ο χάρτης, που ενσωματώνει το σύνολο της ερημικής αυτής περιοχής για την οποία αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες το Μαρόκο και οι αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο που υποστηρίζονται από την Αλγερία, «θα παρουσιαστεί στον βασιλιά Μοχάμεντ ΙΣΤ’ ο οποίος με τη σοφία και την προνοητικότητά του αναγνώρισε το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Αμερικανός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναγνωρίζει τη μαροκινή κυριαρχία σε αυτή τη διαφιλονικούμενη πρώην ισπανική αποικία, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ραμπάτ να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας είναι πλούσια σε ορυκτά: φιλοξενεί άφθονα αποθέματα φωσφορικού άλατος, βασικό συστατικό στην παραγωγή συνθετικών λιπασμάτων (σε συνδυασμό με τις δικές του πηγές ορυκτών, το Μαρόκο θα κατέχει πάνω από το 72% των αποθεμάτων φωσφορικών αλάτων στον κόσμο). Έχει επίσης επικερδείς αλευτικές περιοχές και πιστεύεται ότι έχει υπεράκτιο πετρέλαιο.

Η απόφαση αυτή απορρίφθηκε αμέσως από το Μέτωπο Πολισάριο που διεκδικεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το οποίο έχει προβλεφθεί από τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να διευθετηθεί το καθεστώς αυτής της «μη αυτόνομης περιφέρειας», κληρονομιά του αποικιοκρατικού παρελθόντος της αφρικανικής ηπείρου.

Το Αλγέρι καταδίκασε τα «ξένα στρατηγήματα που έχουν σκοπό να το αποσταθεροποιήσουν», κατονομάζοντας το Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ δήλωσε από την πλευρά του πως η θέση του για τη Δυτική Σαχάρα παραμένει «αναλλοίωτη». Ο οργανισμός τάσσεται εδώ και χρόνια, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα, υπέρ μιας πολιτικής επίλυσης. Διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του βρίσκονται σε νεκρό σημείο από την άνοιξη του 2019.

Το Πολισάριο υποστηρίζει πως βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου νόμιμης άμυνας» αφότου το Μαρόκο ανέπτυξε στις 13 Νοεμβρίου στρατεύματα σε μια ουδέτερη ζώνη την οποία επιτηρούν δυνάμεις του ΟΗΕ στον απώτατο νότο της περιφέρειας, προκειμένου να εκδιώξει μια οργάνωση αυτονομιστών μαχητών που είχε αποκλείσει τη μοναδική διαδρομή προς τη Μαυριτανία.

Πώληση όπλων 1 δισ. δολαρίων

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά με μια πώληση όπλων αξίας 1 δις δολαρίων στο Μαρόκο, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μια ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι το Μαρόκο είχε συμφωνήσει να εξομαλύνει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές εξοικειωμένες με τη συμφωνία, το Reuters είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την προτεινόμενη πώληση όπλων.

Η πρόταση περιλαμβάνει τέσσερα αμερικανικά drones, καθώς και πυρομαχικά ακριβείας, ανέφεραν οι πηγές. Η ειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία όπλων ξεκινά την επίσημη επεξεργασία της πώλησης, ανέφερε από την πλευρά του το Bloomberg.

Σύμφωνα με το νόμο περί εξαγωγής όπλων των ΗΠΑ, τα μέλη του Κογκρέσου μπορούν να επιχειρήσουν να μπλοκάρουν τέτοιες πωλήσεις προσφέροντας ψηφίσματα απόρριψης, αλλά πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται να γίνει στην περίπτωση του Μαρόκο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This