Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Η Υεμένη πεθαίνει εξαιτίας και των αξιωματούχων της

Την ώρα που το φέισμπουκ έχει γεμίσει εικόνες με υποσιτισμένα παιδιά και τίτλους όπως «Η Υεμένη πεθαίνει», ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι κάποιοι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι των Χούτι εμποδίζουν τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της χώρας, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού.

Ο Ντέιβιντ Μπίζλεϊ του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) επεσήμανε ότι εγείρονται συνεχώς εμπόδια που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες του οργανισμού να φτάσει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τη Δευτέρα το WFP είχε απειλήσει να αναστείλει τις δραστηριότητές του στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούτι εξαιτίας των φόβων ότι την υπεξαιρούν. «Το WFP δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναστείλει τη διανομή τροφίμων στις περιοχές που ελέγχονται από την Ανσαρουλάχ, αν η βοήθεια δε φτάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται», είχε τονίσει ο Μπίζλεϊ σε επιστολή του.

Ανσαρουλάχ λέγεται το κίνημα των Χούτι που ελέγχουν το βόρειο και μεγάλο μέρος του δυτικού τμήματος της Υεμένης, όπως και την πρωτεύουσα Σανάα.
Η Υεμένη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, με περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν το 40% του πληθυσμού, να βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, σύμφωνα με τον Μπίζλεϊ. Οι περισσότεροι εξ αυτών ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Χούτι.

Εκφράζονται φόβοι ότι οι δημόσιες επικρίσεις εναντίον των Χούτι μπορεί να έχουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, με τους σιίτες αντάρτες να περιορίζουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στους εργαζόμενους στις οργανώσεις αρωγής. Ωστόσο, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αφού εξαιτίας αυτής της «απολύτως απελπιστικής κατάστασης» πεθαίνουν παιδιά.

«Παραβιάζονται τα πιο θεμελιώδη διεθνή πρότυπα ανθρωπιστικών αρχών, διότι αθώοι άνθρωποι υποφέρουν από την υπεξαίρεση τροφίμων, την κλοπή, τη διαφθορά», υπογράμμισε ο Μπίζλεϊ.
«Γνωρίζω ότι δεν είναι έτσι όλοι οι Χούτι και οι ηγέτες τους. Υπάρχουν καλοί ηγέτες Χούτι και ελπίζω να καταφέρουν να επικρατήσουν», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από το BBC

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ