Παρασκευή 30/7/2021

Πάνω από 5,8 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μετέφερε ο TurkStream στην Ευρώπη (και την Ελλάδα) το 2020

Ρέει στα Βαλκάνια το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας

Πάνω από 5,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού αερίου μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη από την Τουρκία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream το 2020, σύμφωνα με βιομηχανικές πηγές.

Μετά την έναρξη της πρώτης ροής φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2020, το ρωσικό φυσικό αέριο μεταφέρθηκε σε καταναλωτές στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τα Σκόπια και τη Ρουμανία.

Με βάση διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία, το τουρκικό ταμείο λαμβάνει μηνιαία τέλη διαμετακόμισης για κάθε μεταφερόμενο κυβικό μέτρο. Οι εμπορικές προμήθειες μέσω του αγωγού φυσικού αερίου ξεκίνησαν την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ο αγωγός TurkStream αποτελείται από δύο υπεράκτιες γραμμές μήκους 930 χιλιομέτρων (578 μιλίων) που εκτείνονται από τη Ρωσία έως την Τουρκία κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας (από την πόλη Anapa έως το Kıyıköy) και δύο ξεχωριστές χερσαίες γραμμές μήκους 142 και 70 χιλιομέτρων, αντίστοιχα.

Το έργο έχει συνολική χωρητικότητα 31,5 bcm. Η πρώτη γραμμή με χωρητικότητα 15,75 bcm προορίζεται για  εγχώριους πελάτες της Τουρκίας και η δεύτερη γραμμή, με χωρητικότητα 15,75 bcm, μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.

Το μεγάλο βήμα της Σερβίας

Εν τω μεταξύ, η Σερβία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι άρχισε κι αυτή να παραδίδει απευθείας ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TurkStream (κόντρα στις επιθυμίες των ΗΠΑ). Το σερβικό τμήμα των 403 χιλιομέτρων (εκτείνεται από το Zaječar στα σύνορα με τη Βουλγαρία έως το Horgoš στα σύνορα με την Ουγγαρία) βρίσκεται στο δήμο του βόρειου Zabalj.

Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία θα λάβει αέριο μέσω του αγωγού σε τιμή έως και 155 δολάρια ανά κυβικό μέτρο, με πολύ χαμηλότερο κόστος μεταφοράς σε σχέση με πριν. Επίσης, η χώρα θα χρεώνει φόρο διαμετακόμισης, ο οποίος θα βοηθήσει στην πληρωμή της κατασκευής του αγωγού.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ