Ρίχνει χοντρά φράγκα στην «αδελφική και φιλική» Αλβανία ο Ερντογάν (video)

Θυμίζουμε ότι η ελληνική Βουλή αναμένεται να ψηφίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από 6 σε 12 ν.μ. την επόμενη εβδομάδα

Must Read

Στην Τουρκία βρίσκεται από το πρωί ο Έντι Ράμα ύστερα από πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Άγκυρα, όπως σας είχαμε ενημερώσει από πολύ νωρίς. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας υπέγραψε «Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς και συμφωνίες συνεχούς συνεργασίας στην υγεία, την εκπαίδευση, τις κατασκευές, τις υποδομές και τον πολιτισμό.

Επίσης, υπεγράφη συμφωνία για την ίδρυση Ύπατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είπε ότι με τις τελευταίες συμφωνίες «η Αλβανία γίνεται στρατηγικός εταίρος για την Τουρκία» και πως η Τουρκία αναμένεται να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Αλβανία σε υποδομές και τουρισμό.

Στην ομιλία του, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία. «Οι επενδύσεις ανέρχονται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερες από 600 τουρκικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες στην Αλβανία, παρέχοντας εργασία σε  περισσότερους από 15.000 Αλβανούς αδελφούς μας».

Μια από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν περιλαμβάνει τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης να αποκαταστήσει το ιστορικό τζαμί Xhamia e Plumbit (Lead Mosque ή Buşatlı Mehmet Pasha) στο Shkoder. Το Xhamia e Plumbit θεωρείται πολιτιστικό μνημείο πρώτης κατηγορίας που πιστεύεται ότι χτίστηκε τα έτη 1773-1774. Έχει υποστεί ζημιές όλα αυτά τα χρόνια και συχνά πλημμυρίζει κατά τη διάρκεια των βροχών.

Οι Υπουργοί Πολιτισμού και των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία σήμερα, δήλωσε ο Ερντογάν, ορίζοντας ότι η Τουρκία θα παράσχει τα χρήματα και θα πραγματοποιήσει τη διαδικασία αποκατάστασης για ένα από τα κύρια σύμβολα της περιοχής.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 έργα αποκατάστασης στην Αλβανία, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην επαναφορά ιστορικών αντικειμένων που αντικατοπτρίζουν τον κοινό μας πολιτισμό από την Οθωμανική περίοδο στο μέλλον», είπε.

Δεν υπήρξε, προς το παρόν, καμία αναφορά για την ελληνική επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, κάτι που σίγουρα είναι στην ατζέντα του Ερντογάν, με τον Ράμα να επιδεικνύει (φαινομενικά) υποστηρικτική στάση προς την απόφαση της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This