Τετάρτη 16/6/2021

Παραίτηση σύσσωμης της ολλανδικής κυβέρνησης λόγω σκανδάλου με το επίδομα παιδιού

Ανάληψη πολιτικής ευθύνης... Κοίτα να δεις κάτι πράγματα που γίνονται αλλού...

Για δεύτερη φορά μέσα στην εικοσαετία η κυβέρνηση της Ολλανδίας δηλώνει σύσσωμη την παραίτησή της. Η πρώτη ήταν το 2002 (μετά από κριτική για αδράνεια στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα) και η δεύτερη σήμερα, λόγω ενός σκανδάλου με το επίδομα παιδιού, που διέλυσε οικονομικά περίπου 10.000 οικογένειες.

«Το κράτος δικαίου πρέπει να προστατεύει τους πολίτες του κι αυτό πήγε τρομερά στραβά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησής του.

Την πολιτική ευθύνη για το μεγάλο σκάνδαλο με τα οικογενειακά επιδόματα (το οποίο χρονολογείται πριν το 2010 που δεν είχε καν αναλάβει την εξουσία ο Ρούτε) ανέλαβε και το υπουργικό συμβούλιο (σ.σ. γιατί δεν ρωτούσαν τους δικούς μας να τους πουν περί ατομικής ευθύνης; ).

Λόγω της πανδημίας ο κυβερνητικός συνασπισμός θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου.

Το σκάνδαλο αφορά λανθασμένες κατηγορίες κατά χιλιάδων οικογενειών (περίπου 10.000) για απάτη ώστε να εισπράξουν το επίδομα και μάλιστα τους είχε ζητηθεί να επιστρέψουν όσα χρήματα πήραν (αυτό οδήγησε χιλιάδες οικογένειες σε οικονομική καταστροφή, συχνά λόγω εθνικότητας μιας και πολλές είχαν μεταναστευτικό υπόβαθρο).

Μια κοινοβουλευτική έρευνα διαπίστωσε τον περασμένο μήνα ότι αξιωματούχοι της φορολογικής υπηρεσίας κατηγόρησαν κακώς τις οικογένειες για απάτη με τα επιδόματα παιδιού, προκαλώντας μια «άνευ προηγουμένου αδικία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ