Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Ο Άρμιν Λάσετ, έμπιστος της Μέρκελ, εξελέγη στην ηγεσία του CDU

Θιασώτης της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Ο 59χρονος Άρμιν Λάσετ είναι ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος του κεντροδεξιού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίας. Εξελέγη μετά από αναμέτρηση με τον συντηρητικό Φρίντριχ Μερτς με 521 ψήφους έναντι 466.

Μεταξύ των υποψηφίων, ο Λάσετ, ο οποίος από το 2017 είναι Πρωθυπουργός της πιο πυκνοκατοικημένης πολιτείας της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι αυτός που υπερασπίζεται έντονα τη συνέχιση της πορείας της Άγκελα Μέρκελ και ένα «CDU του κέντρου».

Στη νικητήρια ομιλία του, ο Λάσετ δεσμεύθηκε να κάνει τα πάντα ώστε το κόμμα να τα πάει καλά στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές και να διατηρήσει τη θέση του Καγκελάριου.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Καθολικός από την περιοχή του Ρήνου, ήταν ανέκαθεν αξιόπιστος συνεργάτης των προέδρων του κόμματος. Όταν η Μέρκελ αντιμετώπισε έντονη αντιπολίτευση από μέρος του κόμματός της ενόψει της άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Γερμανία από το 2015, ο Λάσετ παρέμεινε πιστός σύμμαχος (είναι επίσης σύμμαχος με τον Υπουργό Υγείας Γενς Σπαν).

Οι θέσεις του

Ο Λάσετ λέει ότι υποστηρίζει «μια ισότιμη προσέγγιση αποφεύγοντας τα άκρα», μια πολιτική στάση που «στρέφεται προς τους ανθρώπους και δεν τους γυρίζει την πλάτη». Επιμένει στην κοινωνική συνοχή και στην κοινωνική οικονομία της αγοράς.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Λάσετ δίνει σαφή έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και στον διατλαντικό προσανατολισμό του κόμματος: σκοπεύει να πιέσει για περισσότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ για το κλίμα και την εμπορική πολιτική. Και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πιο ικανή για δράση με αυξημένη γαλλο-γερμανική συνεργασία.

Επίσης, εδώ και πολύ καιρό διατηρεί στενή επαφή με την πολιτική ηγεσία στο Παρίσι και επισκέπτεται συχνά τη γαλλική πρωτεύουσα. Είναι εκπρόσωπος της Γερμανίας για τις γαλλο-γερμανικές πολιτιστικές σχέσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ