Οι ύπουλες επιπτώσεις της πανδημίας: Αύξηση του ποσοστού αυτοκτονιών γυναικών και παιδιών στην Ιαπωνία

Οι συνέπειες της πανδημίας για τις οποίες κανείς δεν μιλάει...

Must Read

Ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε το 2020 στην Ιαπωνία για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία, καθώς η πανδημία ανέτρεψε την πρόοδο που είχε σημειωθεί στην καταπολέμηση ενός σταθερά υψηλού ποσοστού αυτοκτονιών.

Ο αριθμός των γυναικών, αλλά και των παιδιών, που αυτοκτόνησαν τον περασμένο χρόνο αυξήθηκε εν μέσω της ψυχολογικής και οικονομικής πίεσης που άσκησε στον πληθυσμό η πανδημία, ενώ αντίστοιχα εκείνος των ανδρών μειώθηκε.

Συγκεκριμένα, 13.943 άνδρες και 6.976 γυναίκες αυτοκτόνησαν το 2020, μείωση κατά 1% από το 2019 για τους άνδρες, αλλά αύξηση κατά 14,5% για τις γυναίκες, οι οποίες στη συγκεκριμένη χώρα συνήθως εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών και του λιανεμπορίου που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία.

Η αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών μεταξύ των παιδιών έχει επίσης ανησυχήσει τους ειδικούς. Περισσότερα από 300 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου αυτοκτόνησαν τους τελευταίους οκτώ μήνες μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο για το 2019. Στατιστικά στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2020 δεν είναι διαθέσιμα.

«Οι μαθητές έχουν αγωνία για το μέλλον τους. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ήταν συνηθισμένοι να μπορούν να αποφορτίζονται μιλώντας με τους φίλους τους, αλλά τώρα δεν μπορούν ούτε να πάνε για καραόκε», λέει η Ακίκο Μούρα, σύμβουλος στο Κέντρο για τις Αυτοκτονίες του Τόκιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας, 20.919 άνθρωποι αυτοκτόνησαν το 2020, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, μια αύξηση ύψους 3,7% ή αλλιώς 750 περισσότερες αυτοκτονίες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο χειρότερος μήνας ήταν ο Οκτώβριος όπου σημειώθηκαν 2.153 αυτοκτονίες, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός εδώ και πάνω από μια πενταετία.

Τον περασμένο χρόνο 3.460 άνθρωποι στη χώρα πέθαναν από covid-19.

Επί σειρά ετών στην Ιαπωνία η αναζήτηση βοήθειας από ψυχολόγο ήταν ταμπού αλλά όταν ο αριθμός των αυτοκτονιών ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ, 34.427, το 2003, οι αρχές αναγκάστηκαν να συστήσουν ένα πρόγραμμα πρόληψης το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2007.

Μέσω των συντονισμένων προσπαθειών της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται ο εντοπισμός των ατόμων υψηλού κινδύνου, η μείωση των υπερωριών και η διευκόλυνση της αναζήτησης βοήθειας, ο αριθμός των αυτοκτονιών το 2019 είχε μειωθεί στις περίπου 20.000 προτού εμφανιστεί η πανδημία.

«Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε τους ανθρώπους σε πρωτόγνωρες συνθήκες», εξηγεί στο AFP ένας αξιωματούχος υγείας.

O Μουνετάκα Κανέκο, σύμβουλος στην ΜΚΟ πρόληψης των αυτοκτονιών Sotto, προτείνει η κυβέρνηση να θέσει τη διαχείριση του φαινομένου των αυτοκτονιών κυρίαρχο ζήτημα της πολιτικής της αντιμετώπισης της πανδημίας «με προληπτικά μέτρα που θα ταιριάζουν στην εποχή της πανδημίας. Για κάποιους, ο κίνδυνος της αυτοκτονίας είναι πολύ σοβαρότερος από τον κίνδυνο της πανδημίας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This