Σκληρή «πόρτα» από τον Ερντογάν σε μεγιστάνα καναλάρχη

Ο «σουλτάνος» έκλεισε το κανάλι εκείνου που διέθεσε το ιδιωτικό του αεροσκάφος για να μεταφερθεί ο αιχμάλωτος Οτσαλάν από την Κένυα στην Τουρκία!

Must Read

Μπορεί να ανοίξει στην Τουρκία νέο τηλεοπτικό κανάλι, να πάρει συχνότητα και άδεια λειτουργίας από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTÜK), χωρίς την έγκριση του «σαραγιού»; Η απάντηση είναι μία: Οχι.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Η περίπτωση του Ολάι ΤιΒι, όμως, ήταν πρόσφορη: Ανήκε στον επιχειρηματία Τζαβίτ Τσαγλάρ, λειτουργούσε ως τοπικό κανάλι (στην Προύσα), είχε συχνότητα και άδεια. Οπότε, όταν ο βιομήχανος Χουσεΐν Κιοκσάλ πρότεινε στον Τσαγλάρ να το μετατρέψουν σε εθνικής εμβέλειας τα πράγματα προχώρησαν γρήγορα. Ο Κιοκσάλ θα έβαζε το κεφάλαιο, ο Τσαγλάρ την άδεια και το κανάλι, συμφώνησαν, «θα έκανε ειδησεογραφία αδέσμευτη και ανεξάρτητη». Η είδηση αυτή, εν μέσω του ερημωμένου τοπίου των τουρκικών μίντια, ήταν ευχάριστη, δημιούργησε αισιοδοξία, ιδίως καθώς ανακοινώνονταν τα ονόματα της δημοσιογραφικής ομάδας με επικεφαλής τον Σουλεϊμάν Σαριλάρ – ονόματα από τα καλύτερα που διαθέτει ο χώρος, χρόνια τώρα σε «μαύρη λίστα», εκδιωχθέντες όλοι από τα κανάλια και τις εφημερίδες που πέρασαν στα χέρια επιχειρηματιών που ελέγχει ο Ερντογάν.

Βρέθηκε κτίριο στην Κωνσταντινούπολη, προσλήφθηκε τεχνικό, διευθυντικό και
δημοσιογραφικό προσωπικό και στις 28 Νοεμβρίου 2020 -ας το πούμε έτσι- εγένετο φως!
Ωστόσο, την ώρα που οι ψηφιακές πλατφόρμες (που κι αυτές λογοδοτούν στον Ερντογάν)
κωλυσιεργούσαν και δεν ενέτασσαν το κανάλι στο δίκτυο των συνδρομητών τους, οι φήμες έδιναν και έπαιρναν: Ο Τσαγλάρ είχε δηλώσει ότι «εγώ αγαπώ τον Ταγίπ μπέη. Αν ασκηθεί πίεση από την κυβέρνηση, θα κλειδώσω την πόρτα και θα φύγω», άλλοι έλεγαν πως πίσω απ’ το κανάλι βρισκόταν ο δήμαρχος της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου (λόγω της φιλικής του σχέσης με τον Τραπεζούντιο, όπως κι αυτός, Κιοκσάλ) και, κυρίως, ότι ο Τσαγλάρ είχε βρει στο γραφείο του λίστα με ονόματα γνωστών στελεχών φιλοκυβερνητικών μέσων και την εντολή «πάρ’ τους στη δουλειά».

Ο Κιοκσάλ, που είχε βάλει το κεφάλαιο, δεν δέχθηκε να προσληφθούν τα συγκεκριμένα ονόματα ως γενικός διευθυντής ο ένας, διευθυντής Διεθνών ο άλλος, διευθυντής Προγράμματος ο παράλλος, ενώ ο Τσαγλάρ φέρεται ότι είπε: «Η πίεση είναι αβάσταχτη, δεν θα μπορέσω να συνεχίσω». Και η χαρά δεν κράτησε πολύ… Το ΟλάιΤιΒι έκλεισε
σε 26 ημέρες, στις 24 Δεκεμβρίου. Τον λόγο τον ανακοίνωσε ο Τσαγλάρ. «Αρχισαν να κάνουν φιλοκουρδική πολιτική, να προβάλουν το HDP» είπε… διότι το κανάλι είχε μεταδώσει ΚΑΙ τη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Εθνοσυνέλευση.

Ο βίος και η πολιτεία του Τζαβίτ Τσαγλάρ

Ο Τζαβίτ Τσαγλάρ είναι αυτό που θα λέγαμε «βίος και πολιτεία»: Γεννήθηκε το 1944 στην Κομοτηνή, από όπου η οικογένειά του έφυγε το 1946, και εγκαταστάθηκε στη Μανίσα της δυτικής Τουρκίας. Τελείωσε το λύκειο, εργάστηκε για χρόνια πωλητής σε κατάστημα υφασμάτων, όπου, κατά δήλωσή του, «έμαθε τα υφάσματα», και ίδρυσε την κλωστοϋφαντουργία Νεργκίς. Εξελέγη βουλευτής με τον Κόμμα του Ορθού Δρόμου του Ντεμιρέλ (το 1987, το 1991 και το 1995).

Χρημάτισε υπουργός αρμόδιος για τις κρατικές τράπεζες επί δύο χρόνια, απέκτησε τράπεζα, η οποία πτώχευσε και κατασχέθηκε, διέφυγε στις ΗΠΑ, συνελήφθη από το FBI, απελάθηκε στην Τουρκία, όπου φυλακίστηκε, αλλά ανένηψε! Δύο «επεισόδια» είναι αρκετά για τεκμηριωθεί η βαθιά σχέση του με το κράτος: Το 1999 (επί κυβέρνησης Ετζεβίτ), το ιδιωτικό αεροπλάνο του Τσαγλάρ χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθεί ο Οτσαλάν από την Κένυα, ενώ το 2017 μεσολάβησε μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν (μέσω του Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, προέδρου του Νταγκεστάν, όπου ο Τσαγλάρ έχει επενδύσεις) για να εκτονωθεί η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας μετά την κατάρριψη, το 2015, του ρωσικού αεροπλάνου SU24.
Υπάρχει άλλη μια παρόμοια πρωτοβουλία, από την αντιπολιτευτική εφημερίδα «Σοζτζού» (όσο αντιπολιτευτική μπορεί να πει κανείς μια κεμαλική εφημερίδα, που υπερθεματίζει στις επιλογές εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν): Εχει αγοράσει ένα τοπικό κανάλι της Σεβάστειας, αλλά περιμένει εδώ και 10 μήνες να εγκρίνει το Ραδιοτηλεοπτικό
Συμβούλιο την αλλαγή λογοτύπου του καναλιού…

Μπορεί να σημαίνει κάτι αυτή η προσπάθεια στον χώρο των ΜΜΕ, όπου ο Ερντογάν δεν επιτρέπει ούτε τόνους του γκρι; Μπορεί κάποιοι να κάνουν σχέδια για τη μετα-Ερντογάν κατάσταση; Μάλλον δεν θα το ξέρουμε ώσπου κάτι να γίνει!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This