Πέμπτη 5/8/2021

Γάλλος ιστορικός λέει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, αλλά… εκτοπισμός!

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία τους... μετεγκατέστησε για λόγους εθνικής ασφάλειας, λέει ο Γάλλος!

Μια εντελώς εξωφρενική άποψη διατύπωσε ο Γάλλος ιστορικός Maxime Gauin, ο οποίος υποστήριξε ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων από την Τουρκία, καθώς, όπως είπε, δεν υπήρχαν… συστηματικές σφαγές και τουλάχιστον 350.000 Οθωμανοί Αρμένιοι εξαιρέθηκαν του εκτοπισμού.

Σε συνέντευξή του στο Τουρκικό-Αμερικανικό Ίδρυμα Ασφαλείας (TASFO) με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο Gauin είπε ότι εξέτασε πολλά ιστορικά έγγραφα σχετικά με το «περιστατικό», τονίζοντας ότι «τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να θεωρηθούν υπόθεση γενοκτονίας όπως ισχυρίστηκε η Αρμενία».

nb armeniki genoktonia

«Ο εκτοπισμός βασίστηκε σε μια ορθολογική αντίληψη της εθνικής ασφάλειας και τουλάχιστον 350.000 Οθωμανοί Αρμένιοι, πιθανώς έως 500.000, συμπεριλαμβανομένων μελών του Κοινοβουλίου, δημοσίων υπαλλήλων και πολιτών υψηλού επιπέδου, εξαιρέθηκαν από την απέλαση, γεγονός που αποδεικνύει ότι η υπόθεση δεν ήταν γενοκτονία», υποστήριξε ο Γάλλος.

Πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε συστηματική σφαγή, καθώς υπήρχαν σαφείς εντολές από την οθωμανική κυβέρνηση σχετικά με την προστασία των Αρμενίων», σημειώνοντας ότι τα άτομα που διέπραξαν εγκληματικές πράξεις μεταξύ του 1915 και του 1917 τιμωρήθηκαν!

«Το 1915, η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετεγκατέστησε Αρμένιους στην ανατολική Ανατολία μετά από εξεγέρσεις όταν ορισμένοι τάχθηκαν με την εισβολή των Ρώσων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα κάποια θύματα μεταξύ των Αρμενίων», είπε ακόμα ο Gauin.

nb armeniki genoktonia2

Και συνέχισε: «Το Ερεβάν απαίτησε συγγνώμη και αποζημίωση, ενώ η Τουρκία αντέκρουσε επίσημα τους αρμενικούς ισχυρισμούς για τα περιστατικά λέγοντας ότι παρόλο που Αρμένιοι πέθαναν κατά τη μετεγκατάσταση, πολλοί Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από αρμενικές συμμορίες στην Ανατολία».

Ο Γάλλος ιστορικός σχολίασε ότι ξεκίνησε την έρευνά του για τα γεγονότα του 1915 το 2006-2007 και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή μεταξύ 2011-2019, ενώ επέκρινε και τη στάση της Γαλλίας, περιγράφοντας την κοινοβουλευτική έκθεση που δικαιολογεί την αναγνώριση της γενοκτονίας ως «φρικτή». Πρόσθεσε ότι «είναι υποκρισία να αγνοούμε τις απώλειες μουσουλμάνων ενώ μιλάμε για θύματα Αρμένιους».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ