Δικαιολογία για το φιάσκο των καθυστερήσεων: «Μόνη της μία χώρα μπορεί να γίνει ταχύπλοο, ενώ η ΕΕ όλη μαζί είναι καράβι»

Μόνο καράβι; Υπερωκεάνιο, όπως έχει πει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός...

Must Read

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που επικρίνεται για τις καθυστερήσεις στις εκστρατείες εμβολιασμού για την Covid-19, θα αντιμετωπίσει ασφαλώς και νέα «εμπόδια» και «προβλήματα παραγωγής» ή ακόμη και «ελλείψεις» συστατικών, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στην Ευρώπη φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό δεν είναι τίποτα, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε η ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλά ευρωπαϊκά μέσα και η οποία δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα La Croix.

Ωστόσο, «ασφαλώς θα υπάρξουν και άλλα εμπόδια, και άλλα προβλήματα στην παραγωγή, θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν ελλείψεις στις πρώτες ύλες ή σε ορισμένα συστατικά των εμβολίων», τόνισε.

Η Κομισιόν, η οποία διαπραγματεύεται τις προπαραγγελίες των εμβολίων εξ ονόματος των 27 χωρών μελών, δέχεται σφοδρή κριτική λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των τριών πρώτων εμβολίων που εγκρίθηκαν στην ΕΕ. «Βλέποντάς το εκ των υστέρων, θα έπρεπε να σκεφτούμε περισσότερο τη μαζική παραγωγή και τις προκλήσεις που θέτει (…) Θα έπρεπε να έχουμε προειδοποιήσει, να εξηγήσουμε ότι στην αρχή η διαδικασία δεν θα είναι ομαλή, θα υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω», παρατήρησε η φον ντερ Λάιεν, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί για το 1ο τρίμηνο του έτους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε ωστόσο για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν τα εμβόλια. «Μόνη της, μία χώρα μπορεί να γίνει ταχύπλοο ενώ η ΕΕ όλη μαζί είναι καράβι. Πριν συνάψουμε ένα συμβόλαιο (…) οι 27 χώρες μέλη είχαν στη διάθεσή τους πέντε ολόκληρες ημέρες για να δηλώσουν αν συμφωνούσαν ή όχι. Αυτό φυσικά καθυστερεί τη διαδικασία», είπε.

Η φον ντερ Λάιεν απέρριψε κάθε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, δύο χώρες όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, σε αντίθεση με την ΕΕ. Η Βρετανία «επέλεξε την οδό της κατεπείγουσας έγκρισης, εμείς επιλέξαμε μια άλλη» ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος από τις «ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά», παρατήρησε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This