Κυριακή 25/7/2021

Συντριπτικό το «άτυπο» μποϊκοτάζ των Αράβων στην Τουρκία!

Δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία!

Παρότι ανεπίσημο, το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας εναντίον τουρκικών εμπορευμάτων μείωσε τις εξαγωγές της Τουρκίας στο αραβικό βασίλειο σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 92% τον Ιανουάριο (!!), από 221 εκατομμύρια δολάρια σε μόλις 16 εκατομμύρια δολάρια από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τουρκική Ένωση Εξαγωγέων (TIM).

Πέρυσι, το Ριάντ ενέτεινε τις προσπάθειές του στοχεύοντας την τουρκική οικονομία μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να δεχθεί δύο χωριστές κατηγορίες εναντίον Σαουδάραβων αξιωματούχων που φέρεται να εμπλέκονται στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, του οποίου την δολοφονία πιστεύεται ότι την διέταξε ο Σαουδάραβος πρίγκιπας Mohammed bin Salman.

Από τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πιέζει συστηματικά τις τοπικές επιχειρήσεις να μην κάνουν εμπόριο με τουρκικές εταιρείες και να βγάλουν τα τουρκικά προϊόντα τους από τα ράφια τους.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σταθερή επιβράδυνση των τουρκικών εξαγωγών από τότε. Ως αποτέλεσμα, οι ετήσιες εξαγωγές της Τουρκίας στη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν 24% το 2020, από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αρνήθηκαν δεύτερη συνάντηση οι Άραβες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση μιλώντας στον Σαουδάραχο Βασιλιά Σαλμάν και και οι δύο συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις για το θέμα.

Ωστόσο, η πρώτη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου με τον Σαουδάραβο ομόλογό του Φασιλ Μπιν Φαχάν τον Νοέμβριο τελικά απέτυχε να αλλάξει την κατάσταση.

«Έχουμε συμφωνήσει να έχουμε μια δεύτερη συνάντηση για να συζητήσουμε τα προβλήματα», είπε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα. Από τότε όμως, δεν έχει πραγματοποιηθεί δεύτερη συνάντηση.

Ο Burak Onder, ένας Τούρκος κατασκευαστής και εξαγωγέας οικιακών ειδών και μαγειρικών σκευών, είπε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι οι εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία έχουν σταματήσει σχεδόν τελείως, επειδή τα εμπορεύματα που είχαν σταλεί στη χώρα κρατήθηκαν στο τελωνείο για μήνες χωρίς καμία επίσημη εξήγηση.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου, μιλώντας ανώνυμα, είπε στο ενημερωτικό «Middle East Eye» ότι κατά καιρούς οι Σαουδάραβες θα απελευθέρωναν τις εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν στο τελωνείο μετά από επίσημες παρεμβάσεις, αλλά το γενικό πρόβλημα ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Εκτός από την υπόθεση Κασόγκι, ζήτημα τριβής με το Ριάντ, είναι και η σχέση της Άγκυρας με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Δεν έχουμε άλλο ζήτημα εκτός από την υπόθεση Κασόγκι, για το οποίο κάναμε όσα μπορούσαμε για να επιλύσουμε», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος τον περασμένο Νοέμβριο. «Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε.»

Όνειρα θερινής νυκτός. Οι Σαουδάραβες απέδειξαν πως μπορείς να γονατίσεις την Τουρκία χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ