Δεν μπορεί, θα έχετε δει κι εσείς το νέο «trent» στο σκουπιδαριό σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, παραλίες, κ.λπ.: ναι, μιλάμε για τις μάσκες μιας χρήσεως, που βρίσκονται… πεταμένες παντού!
Και μπορεί να πείτε «ουδείς άσφαλτος», ωστόσο Αυστραλοί επιστήμονες σκέφτηκαν να κάνουν το «σκουπίδι» της πανδημίας… άσφαλτο! Eρευνα του πανεπιστημίου RMIT έδειξε ότι περίπου 3.000.000 μάσκες μπορούν έπειτα από ανακύκλωση να φτιάξουν ένα χιλιόμετρο δρόμου δύο λωρίδων! Το νέο αυτό υλικό που προκύπτει από τις μάσκες είναι ένα μείγμα από 1% μάσκες προσώπου μίας χρήσης και 99% επεξεργασμένα μπάζα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, εντάσσοντας τις μάσκες στο μείγμα, αυτό καθίσταται πιο δυνατό.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι, καθώς ανακαλύψαμε ότι προσφέρει και πραγματικά οφέλη σε επίπεδο κατασκευής», σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Μοχάμεντ Σαμπέριαν. Η νέα τεχνική έρχεται να αντιμετωπίσει δύο περιβαλλοντικές προκλήσεις: τη διαχείριση των προστατευτικών μέσων κατά του κορωνοϊού, αλλά και των απορριμμάτων από τον τομέα των κατασκευών. Εκτιμάται ότι καθημερινά σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται 6.800.000 μάσκες μιας χρήσης!
Δραματική επίδραση και στο περιβάλλον
«Ξέρουμε ότι, ακόμα και αν αυτές οι μάσκες απορριφθούν με τον σωστό τρόπο, θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή ή θα καούν», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Τζίε Λι. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η πανδημία δεν έχει δημιουργήσει μόνο μια παγκόσμια κρίση υγείας και οικονομίας, αλλά έχει δραματική επίδραση και στο περιβάλλον. «Αν καταφέρουμε να κάνουμε την κυκλική οικονομία να σκεφτεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα απορριμμάτων, μπορούμε να αναπτύξουμε τις έξυπνες και βιώσιμες λύσεις που χρειαζόμαστε», καταλήγει.