Τα διαπιστευτήρια του νέου Πρωθυπουργού της Λιβύης: «Η Τουρκία είναι σύμμαχος, φίλος και αδελφικό κράτος»

Με Πρόεδρο που απέλαθηκε από την Αθήνα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και Πρωθυπουργό που δηλώνει πίστη στην Τουρκία, η Λιβύη βλέπει την Ελλάδα να σπεύδει να ανακτήσει επαφές...

Must Read

Ο νέος Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα χαρακτήρισε την Τουρκία ως «φίλο και σύμμαχο», δίνοντας το στίγμα της προσέγγισής του,  αναφέροντας ότι η (μεταβατική) κυβέρνησή του θα εργαστεί για την επίτευξη ειρήνης στη Λιβύη.

Ο Λίβυος πολιτικός μίλησε στο Anadolu, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του ως επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας.

«Η κυβέρνησή μου θα εργαστεί για την εδραίωση της ειρήνης στη Λιβύη και για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η εκλογή προσωρινής αρχής στη Λιβύη από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου θα εξυπηρετήσει το καλύτερο της Λιβύης και του λαού της. Το 74μελές φόρουμ αποτελείται από μέλη που εκπροσωπούν όλες τις περιοχές στη Λιβύη. Αντιπροσωπεύει όλες τις γεωγραφικές περιοχές, φυλές και όλα τα τμήματα του λαού της Λιβύης», εξήγησε αρχικά ο Ντμπέιμπα.

Και συνέχισε με τα τεχνικά: «Η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά από τρεις εβδομάδες προτού ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της Λιβύης. Θα υπάρξει δίκαιη εκπροσώπηση όλων των τμημάτων του λαού της Λιβύης και όλων των περιοχών, αλλά το επίκεντρο θα είναι η [επίτευξη] των τεχνοκρατικών στόχων».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής πρώην κυβερνητικών μελών στην προσωρινή κυβέρνησή του είπε: «Αυτό είναι πιθανό. Η κυβέρνηση θα είναι τεχνοκρατική και όποιος έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του θα είναι μεταξύ της κυβερνητικής ομάδας».

Διαβάστε ακόμα: Επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη και άνοιγμα Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη

Προσπάθεια συμφιλίωσης

«Θα συγκροτήσουμε επιτροπές συμφιλίωσης για συμφιλίωση μεταξύ του λαού, των φυλών και των εμπολέμων σεκτών. Αυτές οι σέκτες θα συναντηθούν και θα προετοιμάσουμε έναν προϋπολογισμό για να θεραπεύσουμε το χάσμα και να γεφυρώσουμε το χάσμα φέτος. Θα εργαστούμε για να φέρουμε τις διαφορετικές απόψεις πιο κοντά για να διεξάγουμε τις εκλογές χωρίς βία, πόλεμο ή ευαισθησίες μεταξύ των πόλεων».

Πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση «θα επισκεφθεί όλες τις πόλεις της Λιβύης όποτε είναι δυνατόν και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα είναι πραγματική κυβέρνηση για εθνική ενότητα στη Λιβύη».

Η πλευρά Χαφτάρ

Το Σάββατο, η κυβέρνηση του Αμπντουλάχ αλ-Τάνι με έδρα την ανατολική Λιβύη, σύμμαχος του Χαλίφα Χαφτάρ, όρισε τη μεταβίβαση εξουσίας στη νέα εκτελεστική αρχή μόνο με την έγκριση του κοινοβουλίου του Τομπρούκ.

Ερωτηθείς για τη δήλωση αυτή, ο Ντμπέιμπα είπε: «Η κυβέρνησή μας πρέπει να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ. Ο Αλ-Τάνι ανακοίνωσε ότι θα περιμένει την έγκριση της νέας κυβέρνησης και αυτό είναι λογικό. Πιστεύω ότι το κοινοβούλιο [με έδρα το Τομπρούκ] χαιρέτισε τα αποτελέσματα του πολιτικού διαλόγου της Λιβύης. Η επιλογή εξαρτάται από τον λαό της Λιβύης και ο λαός χαιρέτισε αυτήν την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι [το Κοινοβούλιο με έδρα το Τομπρούκ] είναι μέρος του λαού και δεν νομίζω ότι θα επιλέξουν κάτι άλλο».

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Όσον αφορά τις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, ο νέος Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του: «Διατηρούμε μεγάλη αλληλεγγύη με το τουρκικό κράτος και τον λαό. Η Τουρκία είναι σύμμαχος, φίλος και αδελφικό κράτος και έχει τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσει τους Λίβυους να επιτύχουν τους πραγματικούς τους στόχους. Η Τουρκία θεωρείται πραγματικός εταίρος στη Λιβύη».

Ερωτηθείς για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, δήλωσε: «Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα στην οποία οι Λίβυοι μπορούσαν ελεύθερα να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Κράτησε τα αεροδρόμιά της ανοιχτά στους Λίβυους και δεν έκλεισε την Πρεσβεία της στην Τρίπολη. Πιστεύω ότι η ελεύθερη κυκλοφορία θα αντικατοπτρίζει θετικά την οικονομική συνεργασία μεταξύ των λαών της Λιβύης και της Τουρκίας. Ελπίζουμε να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία και να ενισχύσουμε τις εμπορικές μας συναλλαγές στο υψηλότερο επίπεδο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This