Κυριακή 1/8/2021

Γιατί θέλει να «στοκάρει» εμβόλια η Γερμανία;

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ θα ξοδέψει επιπλέον 6,22 δισ. ευρώ για την αγορά περισσότερων εμβολίων σύμφωνα με το Reuters

Έντονο προβληματισμό και εύλογες απορίες προκαλεί η πρόθεση της Γερμανίας να δαπανήσει φέτος σχεδόν 9 δισ. ευρώ για να αγοράσει έως 635.100.000 εμβόλια κατά της Covid-19, στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας εμβολίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μονομερών εθνικών συμφωνιών.

Σχεδιασμός που περιλαμβάνεται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκάλυψε χθες το Reuters και προκαλεί ερωτήματα για το τι προτίθεται να κάνει τόσα εμβόλια η Γερμανία, αλλά και αν με τη στάση της στερεί από άλλες χώρες το πολύτιμο υγειονομικό όπλο.

Η υφυπουργός Οικονομικών Μπετίνα Χάγκεντορν καλεί με επιστολή της τους βουλευτές να δώσουν το πράσινο φως στο αίτημα του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν για επιπλέον 6,22 δισ. ευρώ για την αγορά περισσότερων εμβολίων, σύμφωνα με το έγγραφο. Αυτό το ποσό είναι επιπλέον των 2,66 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δεσμευτεί στον προϋπολογισμό για το 2021 για την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19.

«Ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων απαιτείται ώστε η Γερμανία να έχει αποτελεσματικά εμβόλια και αρκετές δόσεις, στην περίπτωση που δεν θα εγκριθούν όλα τα εμβόλια» αναφέρει η Χάγκεντορν στους βουλευτές στην επιστολή της.

Η Άγκελα Μέρκελ εν τω μεταξύ, αναμένεται να εισηγηθεί την παράταση του lockdown στη Γερμανία έως την 1η Μαρτίου. Η Γερμανίδα καγκελάριος τάσσεται κατά της επαναλειτουργίας των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, κάτι που βρίσκει αντίθετους αρκετούς Χριστιανοδημοκράτες. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η υπουργός Οικογένειας Φραντσίσκα Γκίφεϊ προειδοποιεί ότι τα παιδιά κινδυνεύουν από κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση εξαιτίας του lockdown και ζητεί την επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ