Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Τρομοκρατία του αλβανικού κράτους: Νέα καταδίκη Βορειοηπειρώτη

Έκανε το «έγκλημα» να παραστεί σε εκδήλωση τιμής για τον αγώνα των Βορειοηπειρωτών το 1914

Η εθνική ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου πληρώνει καθημερινά βαρύ φόρο από τις αυταρχικές συμπεριφορές της Αλβανίας, είτε με την αρπαγή των περιουσιών της είτε με την τρομοκρατία που ασκείται εναντίον της από κράτος και παρακράτος.

Τελευταίο δείγμα αυτής της συμπεριφοράς, απετέλεσε η καταδίκη του αντιπροέδρου της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, Μόντη Κολίλα (σύζυγος της αδελφής του Αριστοτέλη Γκούμα, που δολοφονήθηκε επειδή μιλούσε ελληνικά στην πατρίδα του, τη Χειμάρρα), από το δικαστήριο του Αργυροκάστρου.

Η βαριά ποινή των 8 ετών και 6 μηνών που του επιβλήθηκε ερήμην, υποτίθεται για «πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια», στην ουσία έχει στόχο να στερήσει τη δυνατότητα να επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του ένας δυναμικός αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαχρονική πλέον η στρατηγική εκφοβισμού και καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σκοπό την ήπια γενοκτονία του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Κι ας μην παρουσιάστηκε ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο για τις κατηγορίες αυτές! Ψιλά γράμματα για ένα κράτος όπως το αλβανικό…

Η ανακοίνωση της ΣΦΕΒΑ

Δεν προκάλεσε έκπληξη σε όσους γνωρίζουν πως κινείται η  αλβανική δικαιοσύνη, η απόφαση καταδίκης (18/2/2021) του Χειμαρριώτη Μόντη Κολίλα σε 8,5 χρόνια φυλάκιση για το «στυγερό έγκλημα» της παρουσίας και του χαιρετισμού, σε εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο της Αυτονομίας στο χωριό Βουλιαράτες της Δρόπολης στις 12/5/2018.

Η ίδια δικαιοσύνη, που για 2,5 χρόνια δεν έχει αποφανθεί για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο ίδιο χωριό, έρχεται μετά από 3 χρόνια «ερευνών» να καταδικάσει Έλληνα πολίτη για τη συμμετοχή του σε μία καθ όλα δημοκρατική και σοβαρή εκδήλωση τιμής στον αγώνα των Βορειοηπειρωτών το 1914, που οδήγησε στην υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κερκύρας με την αναγνώριση Αυτονομίας στη Βόρειο Ήπειρο.

Ωστόσο το αλβανικό κράτος γνωρίζει καλά τι κάνει και ενεργεί μακροπρόθεσμα. Επί 10 χρόνια εξευτελίζει ταπεινωτικά στα σύνορα  τον κ. Μόντη Κολίλα κάθε φορά που επισκέπτεται την πατρική του γη, υποβάλλοντάς τον σε ανακρίσεις και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Με την απόφαση αυτή  πετάει το προσωπείο και  εκδικείται τον κ. Μόντη Κολίλα  για τα δύο  αναγνωρισμένα και ομολογημένα “εγκλήματά ” του.  

Πρώτον για το γεγονός ότι ως γαμπρός επ’ αδελφή του Εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, δεν σταμάτησε εδώ και 10 χρόνια να αγωνίζεται  για τη δικαίωση της θυσίας του παλικαριού από τη Χειμάρρα, που πέθανε υπερασπιζόμενος το δικαίωμά του να ομιλεί τη μητρική του γλώσσα.

Και δεύτερον ότι ως Έλληνας Βορειοηπειρώτης αγωνίζεται νόμιμα και δημοκρατικά ως αντιπρόεδρος της ΚΑΒΗ (Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου) για τον σεβασμό  τόσο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και των εθνικών δικαίων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας να σταθούμε στο πλευρό του κ. Κολίλα.

Είναι υποχρέωση όμως και της ελληνικής πολιτείας να συνειδητοποιήσει ότι η βελτίωση των σχέσεων με την γειτονική χώρα, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, όσο συνεχίζονται τέτοιες πρακτικές που στοχεύουν στην εξουδετέρωση όσων αγωνίζονται για να στηρίξουν τους αδελφούς μας. Κύριο μέλημα της πατρίδας μας πριν από οποιαδήποτε ρύθμιση των ελληνοαλβανικών σχέσεων πρέπει να είναι η εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας  υπέρ των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, το οποίο υπέγραψε και η ίδια η Αλβανία το 1914.

Όσον αφορά το προκείμενο σοβαρότατο ζήτημα, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει έστω και σε αυτό το στάδιο, τη νομική υποστήριξη ενός Έλληνα, που διώκεται βάναυσα για την εθνική του καταγωγή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ