Έφυγε από την ζωή ο Βρετανός αστυνομικός που «τσάκωνε» όλους τους κλέφτες αριστουργημάτων

Ο Τσαρλς Χιλήταν ο φόβος και ο τρόμος των κλεφτών που «άρπαζαν» αριστουργήματα

Must Read

Βγαλμένη από ταινία του Χόλιγουντ μοιάζει η ζωή του Βρετανού αστυνομικού Τσαρλς Χιλ, ο οποίος ως μυστικός πράκτορας έγραψε ιστορία ως ειδικός στον εντοπισμό κλεμμένων έργων τέχνης, με διασημότερη την επιχείρηση για την «Κραυγή» του Μουνκ.

  • Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Ο Χιλ πέθανε στις 20 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 73 ετών, από ρήξη ανευρύσματος αορτής, έχοντας κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση για τη συνεισφορά του στην τέχνη. Η κινηματογραφική κλοπή της «Κραυγής» του Μουνκ έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 1994, ανήμερα της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νορβηγία. Μέσα σε ένα λεπτό δύο κλέφτες άρπαξαν το αξίας 46.500.000 ευρώ έργο από την Εθνική Γκαλερί του Οσλο και έγιναν άφαντοι, αφήνοντας πίσω ευχαριστήριο σημείωμα «για τα φτωχά μέτρα ασφαλείας». Οι νορβηγικές Αρχές απευθύνθηκαν στις βρετανικές και εκείνες επιστράτευσαν τον καλύτερο στο είδος μυστικό αστυνομικό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Τσαρλς Χιλ. Ο Βρετανός, που είχε και αμερικανικό διαβατήριο, διείσδυσε στα διεθνή κυκλώματα κλεπταποδόχων και πέντε μήνες αργότερα ήρθε σε επαφή με τους κλέφτες, στους οποίους συστήθηκε ως Αμερικανός έμπορος έργων τέχνης.

Ακολούθησε έφοδο της αστυνομίας σε σαλέ σε νορβηγική πόλη, η οποία οδήγησε στη σύλληψη των κλεφτών και τον εντοπισμό του πίνακα. Οκτώ χρόνια νωρίτερα, πάλι ως κρυφός κυνηγός κλεφτών έργων τέχνης, με κίνδυνο της ζωής του ο Χιλ είχε εντοπίσει πίνακες αξίας 35.000.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων ο πίνακας του Βερμέερ «Γυναίκα που γράφει γράμμα και η υπηρέτριά της», που είχε κλέψει από το αρχοντικό του αριστοκράτη Σελ Αλφρεντ Μπέιτ ο Ιρλανδός γκάνγκστερ Μάρτιν Καχίλ. Μετά τη συνταξιοδότησή του, το 1996, εργάστηκε ως ιδιωτικός ντετέκτιβ και το 2002 εντόπισε τον πίνακα του Τιτσιάνο «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο», ο οποίος είχε κλαπεί επτά χρόνια νωρίτερα από τον Μαρκήσιο του Μπαθ. Το 2015, δε, ήταν μέλος της ομάδας που εντόπισε έργα τέχνης αξίας εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρπάξει διαρρήκτες από το σπίτι του Βρετανού πρώην βουλευτή Εσμοντ Μπούλμερ.

Η ζωή του Τσαρλς Χιλ

Από τη γέννησή του κιόλας, το 1947, στο Εσεξ της Βρετανίας φάνηκε ότι ο Τσαρλς Χιλ είχε ξεχωριστή σχέση με την ιστορία. Ο πατέρας του, Λάντον, ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς αξιωματικούς που μπήκε στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, ενώ η μητέρα του, Ζίτα, ήταν μπαλαρίνα στην ομάδα Bluebell Girls, την οποία είχε ιδρύσει η θρυλική χορεύτρια Μάργκαρετ Κέλι και εντυπωσίαζε στο καμπαρέ Lido του Παρισιού.
Οσο ήταν παιδί οι γονείς του τον πήγαιναν σε εκθέσεις έργων τέχνης στη Βρετανία, με αποτέλεσμα να αποκτήσει ξεχωριστές γνώσεις για αυτά. Στην εφηβεία η οικογένειά του μετακόμισε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και ο Τσαρλς Χιλ πήγε στο κολέγιο St Albans School, όπου είχε για συμμαθητή τον μετέπειτα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ. Αφού πολέμησε ως αλεξιπτωτιστής στο Βιετνάμ, σπούδασε Ιστορία στο αμερικανικό George
Washington University και στο ιρλανδικό Trinity College του Δουβλίνου.

Εκεί το 1979 παντρεύτηκε τη δημόσια υπάλληλο Κάρολιν Στιούαρτ, με την οποία
απέκτησε τρία παιδιά. Το 1980 μετακόμισαν στο Λονδίνο, όπου ο Τσαρλς Χιλ εντάχθηκε στη
Μητροπολιτική Αστυνομία. Σχεδόν αμέσως του δόθηκε η ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του ως μυστικός πράκτορας, καθώς παρουσιάστηκε σαν εκτιμητής έργων τέχνης σε δύο κοινούς εγκληματίες, που είχαν κλέψει έναν μικρής αξίας πίνακα ζωγραφικής. Λίγο αργότερα οι κλέφτες συνελήφθησαν και το έργο επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This