Μέτωπο ευρωπαϊκών χωρών κατά της Κομισιόν για την πολιτική της στις διανομές εμβολίων

Η Κομισιόν κατηγορεί τα κράτη που κινήθηκαν και εκτός συμφωνηθέντων

Must Read

Ως συνέχεια της δριμύτατης κριτικής που άσκησε την Παρασκευή, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς στην ακολουθούμενη από την ΕΕ πολιτική στη διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, θεωρείται η επιστολή που απέστειλαν οι ηγέτες έξι χωρών-μελών της ΕΕ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην επιστολή τους, ο Αυστριακός καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Λετονίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας και της Κροατίας ζητούν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στην ΕΕ σχετικά με τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων, «διαφορετικά, το τρέχον σύστημα παραγγελιών θα δημιουργήσει και θα εμβαθύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών μέχρι το καλοκαίρι».

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των έξι χωρών απευθυνόμενοι στην ηγεσία της ΕΕ, ασκούν κριτική στο γεγονός, όπως σημειώνουν, ότι «η προμήθεια εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες σε μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πραγματοποιείται στην ίδια βάση» και ζητούν την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για αυτό το θέμα, το συντομότερο δυνατό.

«Στην περίπτωση μίας συνεχιζόμενης άνισης διανομής εμβολίων στην ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών μέχρι το καλοκαίρι και να οδηγήσει ορισμένα κράτη-μέλη να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλα θα μείνουν πολύ πίσω», προειδοποιούν ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς, της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις και της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος προσυπέγραψε την τελευταία στιγμή την επιστολή (παρότι την Παρασκευή ήταν αντίθετος).

Χθες, ο Αυστριακός καγκελάριος ασκώντας δριμύτατη κριτική στην ακολουθούμενη από την ΕΕ πολιτική διανομής του εμβολίου μεταξύ των χωρών-μελών τόνιζε ότι «δεν γίνεται δίκαια, ανάλογα με τον πληθυσμό, όπως είχε συμφωνηθεί. Υπάρχουν ενδείξεις για πρόσθετες μυστικές συμφωνίες σε ένα παζάρι μεταξύ επιμέρους χωρών-μελών και των φαρμακευτικών εταιρειών και ότι υπάρχουν σχέδια για συνέχιση της διαδικασίας μη διανομής εμβολίων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους επόμενους μήνες».

Η Κομισιόν κατηγορεί τα κράτη που κινήθηκαν και εκτός συμφωνηθέντων

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους» ανέφερε η Κομισιόν με ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνει ότι «τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «εναπόκειται στα κράτη-μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει:

«Η κατανομή δόσεων εμβολίων στο πλαίσιο των Προκαθορισμένων Συμφωνιών Αγοράς ακολούθησε μια διαφανή διαδικασία. Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους. Αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Επιτροπή για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών. Είναι μια δίκαιη λύση, καθώς ο ιός προσβάλλει εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, εάν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει την αναλογική κατανομή του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Τα κράτη-μέλη έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Επιτροπή με βάση και τις 6 προσυμφωνίες αγοράς. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This