Ένα αθώο ψέμα είναι αρκετό να μετατρέψει ένα πάμφθηνο κρασί σε ακριβό οίνο στο στόμα όποιου το δοκιμάσει!
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Food Quality and Preference» έδειξε ότι, αν πει κανείς πως το κρασί που προσφέρει κοστίζει πολύ πιο ακριβά από την πραγματική του αξία, όσοι το πιούν θα νιώσουν καλύτερη γεύση από την πραγματική.
Ερευνητές του ελβετικού Basel University, με επικεφαλής τον Jens Gaab, αγόρασαν, σύμφωνα με την «Times», τρία διαφορετικά ιταλικά κόκκινα κρασιά παραγωγής 2013. Επέλεξαν Montepulciano d’Abruzzo αξίας 9 ευρώ το μπουκάλι, Tenuta Argentiera Villa Donoratico Bolgheri αξίας 29 ευρώ και Toscana IGT, Saffredi, Fattoria Le Pupille που κόστιζε 58 ευρώ το μπουκάλι. Ωστόσο, άλλαξαν τις ετικέτες με τις τιμές, τοποθετώντας την ακριβότερη στο πιο φτηνό μπουκάλι και αντίστροφα.
Στη συνέχεια πρόσφεραν τα μπουκάλια σε 140 εθελοντές, κανείς από τους οποίους δεν ήταν ειδικός στα κρασιά, και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν την ποιότητα του κρασιού. Από τις απαντήσεις τους προέκυψε ότι το φτηνότερο κρασί Montepulciano d’Abruzzo, που έφερε, όμως, την ετικέτα των 58 ευρώ, θεωρήθηκε το καλύτερο από τα τρία. Μάλιστα οι εθελοντές σχολίασαν ότι είχε 20% καλύτερη γεύση από τα άλλα δύο.
Η… τάξη, πάντως, αποκαταστάθηκε, όταν οι εθελοντές ρωτήθηκαν για την ένταση της γεύσης, καθώς τότε πρώτο ήρθε το -πραγματικά ακριβότερο- Toscana IGT, Saffredi, Fattoria Le Pupille, δεύτερο το Tenuta Argentiera Villa Donoratico Bolgheri και τρίτο το -φθηνότερο όλων- Montepulciano d’Abruzzo!