26/9/2022

Κυριακίδου: «Να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το 70% των ενήλικων Ευρωπαίων πολιτών»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Στο πράσινο πιστοποιητικό θα αναφέρεται, είτε εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί, εάν έχει αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει

Ως «εφικτή» χαρακτήρισε τη διάθεσή του πράσινου πιστοποιητικού μέχρι τον Ιούνιο, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στην ΕΡΤ, δηλώνοντας αισιόδοξη ότι θα υιοθετηθεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

«Πιστεύω ότι, όπως έχουμε διαβουλευτεί και με τα κράτη μέλη, θα προχωρήσει», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το πιστοποιητικό «έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή και σέβεται την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά, ταυτόχρονα, υπάρχει και ένας ξεχωριστός κωδικός, ώστε να εξασφαλίζεται η αυθεντικότητα. Γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι είναι κάτι το οποίο θα υιοθετηθεί».

Επισήμανε, επίσης, ότι «είναι σημαντικό για τους πολίτες να αισθάνονται ότι υπάρχει μία ασφάλεια, ώστε να μπορούν σταδιακά να επιστρέψουν σε μία καινούργια -θα έλεγα- κανονικότητα, στα ταξίδια το καλοκαίρι και είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσουμε και τους ίδιους τους πολίτες».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα είναι «λειτουργικό» μέχρι τον Ιούνιο, αφού υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να γίνει και μία προεργασία από τα ίδια τα κράτη μέλη, ώστε να έχουν έτοιμη την τεχνική υποδομή για να μπορούν να λειτουργήσουν τα πιστοποιητικά», προσέθεσε: «Νομίζω ότι είναι εφικτό και ο στόχος είναι ακριβώς για να μπορέσουμε -ιδιαίτερα για χώρες όπως και την Ελλάδα, οι οποίες περιμένουν την καλοκαιρινή περίοδο- να υπάρχει αυτή η διευκόλυνση, με ασφάλεια, στη διακίνηση των πολιτών».

Επανέλαβε ότι στο πιστοποιητικό θα αναφέρεται είτε εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί, εάν έχει αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει και ότι πρόκειται για «ένα ευέλικτο πιστοποιητικό το οποίο θα μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις επιστημονικές εξελίξεις. Θεωρούμε ότι θα διευκολύνει σημαντικά μία ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα διασφαλίσει και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνιών».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Μπορέλ: Οι υπεύθυνοι της δολοφονίας της Μάχσα Αμινί πρέπει να λογοδοτήσουν

Επισήμανε, έπειτα από σχετική ερώτηση, ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν από πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο που δεν είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, να υπάρχει ταυτόχρονα και τεστ, ή θα το δεχτούν και προσέθεσε: «Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς είναι ότι τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα είναι και τα εμβόλια που όλα τα κράτη μέλη θα αναγνωρίζουν».

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματικές» τις παραδόσεις της εταιρείας AstraZeneca, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «να μην ξεχνάμε ότι, εδώ, έχουν υπογραφεί συμφωνίες προαγοράς και αυτό που ζητούμε από όλες τις εταιρείες είναι να τηρούν αυτές τις συμφωνίες, που έχουν υπογράψει μαζί με την Επιτροπή και, βεβαίως, με τα κράτη μέλη».

Αναφερόμενη στην αυριανή τελική απόφαση του ΕΜΑ σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας, τόνισε ότι, από την αρχή, τα θέματα ασφάλειας ήταν «ουσιαστικής σημασίας για μας», όπως είπε, γι’ αυτό και «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μελετά όλα τα δεδομένα τις τελευταίες ημέρες».

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών στην ΕΕ, η επίτροπος Υγείας είπε: «Εμείς, έχουμε προχωρήσει -και εξασφαλίσει- ώστε να υπάρχει μία νωρίτερη παράδοση του εμβολίου της Pfizer – 4 εκατ. δόσεις – πριν από τέλος Μαρτίου, και, προχθές, η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ακόμη 10 εκατ. δόσεις, οι οποίες θα παραδοθούν νωρίτερα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένουμε ότι από τον Απρίλιο θα έχουμε περίπου 100 εκατ. δόσεις -και παραδόσεις- το μήνα στο δεύτερο τρίμηνο. Και είναι μία σημαντική βελτίωση από τους αριθμούς που είχαμε τους πρώτους τρεις μήνες».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Γαλλία: Στις φλόγες η αγορά Ρανζί στο Παρίσι

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει αυτή η ανυπομονησία και η κούραση για την πανδημία, για τα μέτρα. Έχουμε και τις μεταλλάξεις, οι οποίες, όπως βλέπουμε, έχουν δημιουργήσει, μία άλλη, διαφορετική πίεση και στα συστήματα υγείας και στους πολίτες», είπε και αμέσως προσέθεσε: «Έχουμε βάλει έναν στόχο: Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει το 70% των ενήλικων Ευρωπαίων πολιτών. Είναι ένας εφικτός στόχος, με τους αριθμούς που έχουμε σήμερα, για τις παραδόσεις που θα έχουμε».

Επισήμανε ότι από τον Απρίλιο «μπαίνει ακόμη ένα εμβόλιο της Jonson & Jonson, μίας δόσης», οι παραδόσεις του οποίου, όπως είπε, αναμένονται περίπου στα μέσα Απριλίου. Έτσι, «θα έχουμε περίπου 200 εκατ. από το εμβόλιο της Pfizer, το δεύτερο τρίμηνο, περίπου 35 εκατ. από τη Moderna, 55 εκατ. από την Jonson & Jonson και αν προχωρήσει και το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμα 70 εκατ.».

«Γι’ αυτό ο εμβολιασμός θα προχωρήσει. Ήδη, προχωρά με πολύ καλύτερους και με ταχύτερους ρυθμούς», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μία πανδημία στην οποία βλέπουμε να υπάρχουν συνεχώς αλλαγές και μεταλλάξεις και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, μέχρι να έχουμε καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού».

«Βεβαίως, θα κριθούμε όλοι μετά, εκ του αποτελέσματος», είπε καταλήγοντας και προσέθεσε: «Όλοι μαζί πετύχαμε πάρα πολλά. Και πέρυσι, τον Ιούνιο, όταν ξεκίνησε η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα εμβόλια, δεν υπήρχε ούτε εμβόλιο. Και έχουμε τώρα αδειοδοτήσει τέσσερα εμβόλια και προχωρούμε και με άλλα. Και έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο που πραγματικά μας δίνει επιλογές. Υπάρχουν και υπήρχαν προβλήματα με την παραγωγή, με τις παραδόσεις. Τώρα, πιστεύω- ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός των παραδόσεων, αλλά και όλοι μας -ο κάθε πολίτης- θα πρέπει να κάνουμε αυτή την τελευταία προσπάθεια με την υπομονή μας, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, το συντομότερο δυνατόν και να επιστρέψουμε σε μία νέα καθημερινότητα».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Μεγάλη συναυλία στην Νέα Υόρκη κατά της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλικές εκλογές: Η Μελόνι κόβει πρώτη το νήμα, με βάση τα exit polls!

Θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Ιταλίας!

Ρωσία: Σφοδρές συγκρούσεις για την επιστράτευση ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες «αποδεκατισμένης» περιοχής!

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στο Νταγκεστάν στη νότια Ρωσία, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να...

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τη Ρωσία: «Καταστροφικές» συνέπειες εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

«Καταστροφικές» θα είναι οι συνέπειες για τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν χρησιμοποιηθούν...

Μπορέλ: Οι υπεύθυνοι της δολοφονίας της Μάχσα Αμινί πρέπει να λογοδοτήσουν

Από απλούς πολίτες μέχρι υψηλόβαθμους διπλωμάτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχει «αγγίξει» η δολοφονία...

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μολδαβία ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Κισινάου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης...

Γαλλία: Στις φλόγες η αγορά Ρανζί στο Παρίσι

Πυκνοί μαύροι καπνοί σκέπασαν τον ουρανό του Παρισιού μετά από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε...

Μπάχαλο στη Ρωσία: Στέλνουν χαρτιά επιστράτευσης σε ασθενείς, ηλικιωμένους και… μαίες!

Σε απίστευτη... γκάφα υπέπεσαν οι ρωσικές αρχές στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε...

Καναδάς: Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του ο κυκλώνας Φιόνα

«Άνευ προηγουμένου» είναι η καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Φιόνα στον ανατολικό Καναδά, σαρώνοντας...

Χάος στο Ιράν: Για τουλάχιστον 54 νεκρούς στις διαδηλώσεις κάνει λόγο ΜΚΟ, 41 «δίνει»...

Ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να δράσουν «αποφασιστικά» - «Χρησιμοποιούν σκοπίμως πραγματικές σφαίρες», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Η Τζόρτζια Μελόνι ανέβαλε την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος – Τι συνέβη

Η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αποφάσισε να αναβάλει την...

Μεγάλη συναυλία στην Νέα Υόρκη κατά της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής

Η Νέα Υόρκη φιλοξένησε μια μεγάλη συναυλία κατά της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας,...

Θετικός στον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.Όπως ανακοίνωσε σήμερα ανέβαλε προσωρινά...

Η στιγμή που ιρανικό drone αυτοκτονίας πλήττει το κτίριο διοίκησης της Οδησσού

Από το βίντεο που κυκλοφόρησε σε ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι εμφανές ότι το...

Κάτοικοι απομακρύνονται από παράκτιες περιοχές στις Φιλιππίνες – Πλησιάζει ο υπερτυφώνας Νόρου

Ο υπερτυφώνας Νόρου κατευθύνεται σήμερα προς τις Φιλιππίνες και αναμένεται να φτάσει στη νήσο...

Επίθεση Ζελένσκι στο Ισραήλ επειδή δεν του δίνουν αντιεροπορικά (αλλά δίνουν στην Κύπρο)!

Ο Ουκρανός ηγέτης παραπονιέται για την άρνηση της Ιερουσαλήμ να παράσχει συστήματα αεράμυνας στη...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Οι δημοσκοπήσεις γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη!

Οι τεχνικές αναλύσεις που ακολουθούν οι Αμερικανοί δείχνουν υποχώρηση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του 2022

Βαρύ «κατηγορώ» Βαληνάκη κατά Μητσοτάκη για την ομιλία στον ΟΗΕ και την Τουρκία

Καταπέλτης ο καθηγητής Ιωάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός εξωτερικών της...

Συμβαίνει τώρα: Σύζυγος γνωστού δημάρχου στο νοσοκομείο – προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός!

Η σύζυγος του «γαλάζιου» δημάρχου που έχει απασχολήσει αρνητικά...

Νέες ισορροπίες στο Μαξίμου!

Τα νέα πρόσωπα που αναβαθμίστηκαν (;) μετά την απομάκρυνση Δημητριάδη και το κενό στις επαφές του Μητσοτάκη με επιχειρηματίες, μιντιάρχες, δημοσιογράφους και πολιτικούς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ