Στο 82% η συμμετοχή στις ολλανδικές εκλογές: «Τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης», είπε ο νικητής Ρούτε

Δεκαεπτά κόμματα από τα 37 που συμμετείχαν στις εκλογές (ρεκόρ) θα αναδείξουν βουλευτές

Must Read

Ο Μαρκ Ρούτε, κεντροδεξιός φιλελεύθερος Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης» που του έδωσαν οι πολίτες σε μια διαδικασία εκλογών εν μέσω περιοριστικών μέτρων, καθώς η παράταξή του πήρε καθαρή νίκη, σύμφωνα με τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το ολλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε οδεύει να συγκεντρώσει περί το 23% των ψήφων.

Δεκαεπτά κόμματα από τα 37 που συμμετείχαν στις εκλογές (επρόκειτο για ρεκόρ) θα αναδείξουν βουλευτές. Η συμμετοχή έφθασε το 82%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή και τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

«Καταγράφω ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα μου μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης», είπε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον χώρο της Βουλής στη Χάγη.

Η επικράτηση του κόμματός του θα του επιτρέψει να σχηματίσει την τέταρτή του κυβέρνηση συμμαχίας. Στην εξουσία από το 2010, ο Ρούτε διαβεβαιώνει πως έχει «ενέργεια για άλλα δέκα χρόνια».

Σύμφωνα με τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα, η κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη θα καταλάβει 36 από τις 150 έδρες στη νέα κάτω Βουλή, άλλες 27 έδρες θα καταλάβει το D66 (κεντροαριστερά) – που, για αρκετούς αναλυτές, έκανε την έκπληξη –, ενώ 17 θα διαθέτει το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, πολέμιου του Ισλάμ, με το οποίο έχουν εκ προοιμίου αποκλείσει κάθε συνεργασία οι κυριότερες παρατάξεις.

Δεύτερο κόμμα πριν από τις εκλογές αυτές, το PVV έχασε τρεις έδρες, αποτέλεσμα απογοητευτικό για τον αρχηγό του, που δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήλπιζε περισσότερα».

Οι 27 έδρες (+8) που συγκέντρωσε το κεντροαριστερό, φιλοευρωπαϊκό D66 αποτελούν την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του κόμματος, του οποίου ηγείται η δημοφιλής Σίγκριντ Κάαχ, η 59χρονη υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

«Βλέπω την εμπιστοσύνη που μας δόθηκε ως επιβεβαίωση του ότι είμαστε το μόνο προοδευτικό κόμμα το οποίο άσκησε επιρροή τα τελευταία χρόνια», σημείωσε η Κάαχ.

Ο Ρούτε δήλωσε πως πιθανόν θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με το D66 και το CDA (χριστιανοδημοκράτες, κεντροδεξιά) του υπουργού Οικονομικών Βόπκε Χούξτρα, του φυσικού του εταίρου, το οποίο θα καταλάβει 14 έδρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This