Τέσσερις μήνες κράτησε ο Ερντογάν τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας – Νέος εκλεκτός ο Καβτσίογλου

Ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019

Must Read

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ καθαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτσίογλου, με προεδρικό διάταγμα το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Αμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά από τον Νοέμβριο. Είχε διοριστεί από τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας επισήμως, αλλά ανεπισήμως είχε διοριστεί για να ακολουθεί τις εντολές του Τούρκου Προέδρου στην οικονομική πολιτική.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο Ερντογάν εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Ο Καβτσίογλου, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This