Με έναν σμπάρο και τρία «τρυγόνια»!

Η ισχύς του Οικουμενικού Πατριάρχη και οι λόγοι που πήγε στο Φανάρι ο Χαλκηδόνος Εμμανουήλ

Must Read

Ποτέ κανείς δεν αμφέβαλλε για την ικανότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να ανακατεύει την τράπουλα. To ηγετικό του χάρισμα, σχεδόν πενήντα χρόνια τώρα, είναι προφανές.

Δεκαετίες τώρα τα έβαλε -και στα σημεία βγήκε κερδισμένος– με προκαθημένους (βλ. Χριστόδουλο), με παντοδύναμα κράτη (βλ. Ρώσους) και κατάφερε να ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες που φαίνονταν ανυπέρβλητες. Βγήκε νικητής τις περισσότερες φορές.

Αυτή τη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάνει κάποιες επιλογές που αναδιοργανώνει το ανθρώπινο δυναμικό στο Πατριαρχείο. Με ποιον σκοπό; Να ενδυναμώσει τον θεσμό σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να μην έχουν οι Ρώσοι καμία διάθεση για κυριαρχία. Συν τοις άλλοις, να καλύψει και τα νώτα του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για όσα χρόνια τουλάχιστον θα του δώσει ο Θεός και θα παραμένει στον θρόνο.

Γράφουν και λένε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε στον Εμμανουήλ το «δαχτυλίδι». Τον έκανε «υποστράτηγο» σήμερα για να γίνει, έπειτα από αυτόν, ο επόμενος Πατριάρχης. Να με συγχωρέσουν όσοι πιστεύουν σε εύκολα σενάρια. Διατηρώ έντονες αμφιβολίες. Για τον Βαρθολομαίο αυτά είναι προφανή. Τα προφανή όταν μιλάμε για τον Βαρθολομαίο ποτέ δεν ίσχυαν και όσοι έκαναν προβλέψεις έχασαν πάντα.

Ο Εμμανουήλ χαίρει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του Πατριάρχη. Μίλησε γι’ αυτόν στον ενθρονιστήριο λόγο του με θερμά λόγια και το ίδιο και ο Πατριάρχης. Τον έχει, τον εμπιστεύεται και ξέρει ότι θα τον έχει κοντά του όσο χρειαστεί. Όχι όμως για να γίνει Πατριάρχης.

Ο Εμμανουήλ πήγε στο Φανάρι για δύο λόγους. Να γίνει το «αντίπαλον δέος» στον Πριγκηπονήσων Δημήτριο που ποτέ δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να γίνει Πατριάρχης. Να του «κόψει τη φόρα», με λίγα λόγια. Δεύτερος λόγος της παρουσίας του κ. Εμμανουήλ στην Πόλη είναι να δώσει στους Φαναριώτες την εμπειρία του από μία πολυετή διαδρομή από τη θητεία του σε επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου.

Οι ορκισμένοι σωματοφύλακες του Βαρθολομαίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει και τρεις σωματοφύλακες να πλαισιώνουν τον Χαλκηδόνος Εμμανουήλ. Οι δύο, πνευματικά παιδιά του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, που ποτέ δεν είχε άριστες σχέσεις με τον γέροντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος.

Οι τρεις σωματοφύλακες του Βαρθολομαίου που θα τον στηρίξουν στο Φανάρι είναι οι πρόσφατα εκλεγμένοι Μητροπολίτης Προύσης Ιωακείμ, ο Μέγας Πρωτοσύγκελος Θεόδωρος (πνευματικά παιδιά του Αρκαλοχωρίου) και ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέας με καταγωγή από την Πάτρα.

Με την εμπειρία του Εμμανουήλ από την επαρχία του θρόνου και με τους τρεις ορκισμένα παιδιά του Βαρθολομαίου ο Οικουμενικός θωρακίζει τον θεσμό και τον εαυτό του. Έναντι στις επιδιώξεις του Πριγκηπονήσων όσον αφορά το πρόσωπο του Πατριάρχη και έναντι στις ρωσικές τρικλοποδιές λόγω Ουκρανικού.

Θέματα έχει πολλά ανοικτά ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Θέλει όμως να έχει δίπλα του συμμάχους. Αν βάλεις και τον Ελπιδοφόρο που τον στηρίζει και τον ενισχύει (στον οποίο ο Βαρθολομαίος έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από τη θητεία του σε μία επαρχία του οικουμενικού θρόνου), τότε ο Βαρθολομαίος αποκτά και πάλι ισχύ. Τόσο στο Φανάρι όσο και στις επαρχίες του θρόνου. Λειτουργούν και υπηρετούν όλοι τον Πατριάρχη αφενός και τον θεσμό αφετέρου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This