Σάββατο 24/7/2021

Το κυπριακό χαλούμι επιτέλους γίνεται… ΠΟΠ star!

Οι μόνοι που δεν χάρηκαν για αυτή την είδηση, είναι οι... τυροκόμοι

Ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) θα θεωρείται, πλέον, το χαλούμι, σύμφωνα με σχετική απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενέκρινε ομόφωνα το νομικό έγγραφο που το καθιστά ως τέτοιο, παρέχοντας του «ασπίδα προστασίας».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνει: «Ημέρα ορόσημο για το #Halloumi /#Hellim και την πατρίδα μας. Η Ε.Ε. το καθιστά προϊόν ΠΟΠ. Δημιουργείται ασπίδα προστασίας και τεράστιες προοπτικές αύξησης των εξαγωγών του εθνικού μας προϊόντος, προς όφελος όλων των Κύπριων παραγωγών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Η εφαρμογή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει από την 1η Οκτωβρίου, έτσι ώστε να διευθετηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Σύμφωνα με τις οδηγίες, θα οριστεί διεθνώς διαπιστευμένος οργανισμός από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο οποίος θα ασκεί τον έλεγχο, όσον αφορά τις προδιαγραφές του προϊόντος σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι παραγωγοί θα υπόκεινται σε κοινό μηχανισμό ελέγχου, που θα διασφαλίζει την πλήρη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του χαλουμιού.

Αντιδρούν οι τυροκόμοι

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ιστορική αυτή απόφαση έφερε τριγμούς, με τους τυροκόμους να αντιδρούν και να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ οι ανησυχίες τους θα τεθούν σε αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας. Οι αιγοπροβατοτρόφοι αισθάνονται δικαιωμένοι, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα πετύχουν αύξηση της παραγωγής γάλακτος μέχρι το 2024 στο 50%, ζητώντας, ωστόσο, τη συνδρομή του κράτους στην εξασφάλιση της απαραίτητης ποσόστωσης.

Παράλληλα, καλούν σε διάλογο τους τυροκόμους, έτσι ώστε να επιλυθούν οι διαφορές, καθώς με τη σωστή διαχείριση δημιουργούνται τεράστιες προοπτικές στην παραγωγή και εμπορία χαλουμιών, που θα είναι επωφελές για την κοινωνία και τον τόπο μας.

*πηγή ΑΠΕ, omegalive.com.cy

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ