Πρόστιμο 2,7 εκατ. ευρώ σε γαλλική φαρμακευτική που ευθύνεται για 2.100 θανάτους!

Για παράλειψη καθήκοντος καταδικάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων, που επίσης καλείται να πληρώσει πρόστιμο

Must Read

Ένοχη από δικαστήριο του Παρισιού κρίθηκε η γαλλική φαρμακευτική εταιρία Servier, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου υγειονομικού σκανδάλου των τελευταίων δεκαετιών.

Η Servier καταδικάστηκε σε καταβολή προστίμου ύψους 2.700.000 ευρώ για διακεκριμένη απάτη, ανθρωποκτονίες και βλάβες εξ αμελείας, εξαιτίας του Mediator, του σκευάσματος που συνταγογραφήθηκε σε 5.000.000 ανθρώπους επί 33 χρόνια, από την έναρξη της κυκλοφορίας του μέχρι την απόσυρσή του τον Νοέμβριο του 2009 και θεωρείται υπεύθυνο για τον θάνατο εκατοντάδων.

Το εν λόγω σκεύασμα κυκλοφόρησε το 1976 ως φάρμακο για τον διαβήτη, αλλά χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως περιοριστικό του αισθήματος της πείνας. Θεωρείται υπεύθυνο για την πρόκληση καρδιολογικών προβλημάτων και πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, μιας σπάνιας και θανατηφόρας πάθησης, η οποία ενδεχομένως προκάλεσε μακροπρόθεσμα 2.100 θανάτους.

Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της αισχροκέρδειας

«Παρά τη γνώση για την ύπαρξη κινδύνων εδώ και παρά πολλά χρόνια, δεν έλαβαν ποτέ τα μέτρα που επιβάλλονταν και με το τρόπο αυτόν εξαπάτησαν τους καταναλωτές του Mediator», δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Ο υποδιευθυντής Ζαν-Φιλίπ Σετά, αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας και στενός συνεργάτης του πανίσχυρου Ζακ Σερβιέ, που πέθανε το 2014, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με αναστολή, ενώ η γαλλική φαρμακευτική εταιρία απαλλάχθηκε από την κατηγορία της αισχροκέρδειας.

Παράλληλα, και η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM) καταδικάστηκε σε πρόστιμο 303.000 ευρώ, για παράλειψη καθήκοντος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This