Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η «χρυσή παρέλαση» των Φαραώ προς το Εθνικό Μουσείο στο Κάιρο (video)

Must Read

Ιστορική ήταν η πομπή που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Κάιρο, όταν 22 άρματα μετέφεραν τις αιγυπτιακές βασιλικές μούμιες και σαρκοφάγους βασιλιάδων και βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου σε ένα νέο μουσείο, όπου θα προβληθούν με την απαιτούμενη λαμπρότητα, σε ένα φαραωνικό θέαμα που έκοψε την ανάσα. 

Πρόκειται για κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Αίγυπτο, στη διάρκεια του οποίου έγινε η μεταφορά των 22 βασιλικών μουμιών και των 17 σαρκοφάγων από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ στο νέο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC συνολικής έκτασης 135.000 τ.μ, στην περιοχή Φουστάτ, του παλαιού Καΐρου.

Τα πρώτα μαύρα άρματα, που έφεραν χρυσά μοτίβα και ήταν κατασκευασμένα ώστε να θυμίζουν τις ταφικές λέμβους της αρχαιότητας, αναχώρησαν περίπου στις 20:00 το βράδυ από την πλατεία Ταχρίρ και το Μουσείο του Καΐρου, όπου αναπαύονταν οι Φαραώ περισσότερο από έναν αιώνα. Ενώ ακούγονταν κανονιοβολισμοί, τα άρματα έφτασαν στο ολοκαίνουριο μουσείο μισή ώρα αργότερα, όπου τα υποδέχτηκε ο πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.

Με χρονολογική σειρά, ο φαραώ Σεκενενρέ Τάο (16ος αιώνας π.Χ.) ο επονομαζόμενος «ο Γενναίος», άνοιξε την παρέλαση, που έκλεισε με τον Ραμσή Θ’ (12ος π.Χ. αι.). Από τις διασημότερες μούμιες που διέσχισαν απόψε το Κάιρο ήταν εκείνες της Χατσεψούτ και του Ραμσή‘.

Λουσμένη σε ένα γαλάζιο φως, η πομπή των 18 βασιλιάδων και των τεσσάρων βασιλισσών, κυρίως του Νέου Βασιλείου, συνοδευόταν από ένα εντυπωσιακό θέαμα: προπορεύονταν άρματα που τα έσερναν άλογα και γυναίκες, ντυμένες με κοστούμια της αρχαίας Αιγύπτου, ενώ δεξιά και αριστερά στον δρόμο άνδρες χτυπούσαν ταμπούρλα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ένα τραγούδι, ειδικά γραμμένο για την περίσταση αυτή, του δημοφιλούς Αιγύπτιου τραγουδιστή Μοχάμεντ Μουνίρ. Λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, πολλοί Αιγύπτιοι ηθοποιοί, όπως οι Άχμεντ Ζάκι και Μόνα Ζάκι, καθώς και η Τυνήσια Χεντ Σάμπρι, απήγγειλαν κείμενα για τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Σίσι μετέβη στο Εθνικό Μουσείο, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Μοστάφα Μαντμπούλι και τη γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρεΐ Αζουλέ, για να επιθεωρήσουν ένα μέρος της συλλογής. «Με μεγάλη υπερηφάνεια, υποδέχομαι τους βασιλιάδες και τις βασίλισσες της Αιγύπτου μετά το ταξίδι τους» έγραψε στο Twitter.

«Η μετακόμιση των αρχαίων βασιλιάδων είναι η κατάληξη μιας μακράς εργασίας για να τους διατηρήσουμε και να τους εκθέσουμε καλύτερα»

Το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό σήμερα, 4 Απριλίου. Όμως οι μούμιες θα εκτεθούν μετά τις 18 Απριλίου. Η Οντρεϊ Αζουλέ τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι η «μετακόμιση» των αρχαίων βασιλιάδων στο Μουσείο είναι «η κατάληξη μιας μακράς εργασίας για να τους διατηρήσουμε και να τους εκθέσουμε καλύτερα».

Οι 22 μούμιες ανακαλύφθηκαν κοντά στο Λούξορ μετά το 1881 και οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν φύγει από την πλατεία Ταχρίρ από τις αρχές του 20ού αιώνα. Από τη δεκαετία του 1950 ήταν εκτεθειμένες σε μια μικρή αίθουσα, όμως στο NMEC θα διατηρούνται σε σύγχρονες προθήκες ώστε να ελέγχεται καλύτερα η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου, εξήγησε η καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας, Σαλίμα Ικράμ.

Ο διάκοσμος θα παραπέμπει στους υπόγειους τάφους των φαραώ, με τις σαρκοφάγους και τα προσωπικά αντικείμενά τους.

https://www.youtube.com/watch?v=6cI8ldHquTo

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This