Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

«Αναστρέψιμη» θετικά η ατζέντα για την Τουρκία σύμφωνα με τον Μισέλ και την Ούρσουλα!

Θα του στρώσουν και κόκκινο χαλί οι Ευρωπαίοι!

Προκαλεί η στάση που τήρησαν η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Παρά τις συνεχείς επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας η Ούρσουλα τόνισε ότι η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον να αρχίσει σταδιακά να συνεργάζεται εκ νέου με την ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο και σημείωσε ότι η επίσκεψη στην Τουρκία είχε το νόημα του να δοθεί δυναμική σε αυτή την επιλογή!

Χαρακτήρισε μάλιστα τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν ως μια καλή πρώτη συνάντηση και εν συνεχεία περιέγραψε τους τέσσερις τομείς όπου η ΕΕ και η Τουρκία θα μπορούσαν να έχουν όφελος από μια ενισχυμένη συνεργασία. Αναλυτικά κατέγραψε τους οικονομικούς δεσμούς, καθώς η ΕΕ είναι ο νούμερο ένα εταίρος εισαγωγών και εξαγωγών της Τουρκίας, οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι μια κρίσιμη πηγή επενδύσεων, ενώ η Τουρκία εντός της τελωνειακής ένωσης είναι ένας σημαντικός εταίρος σε πολλές κρίσιμες αλυσίδες αξίας.

Τέλος δήλωσε ότι η ΕΕ στοχεύει σε μια ειλικρινή συνεργασία, μια εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας που «μας επιτρέπει να ενισχύσουμε αυτά που μας φέρνουν πιο κοντά αλλά και να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας χωρίζουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος Μισέλ δήλωσε: «Σήμερα είχαμε ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία. Το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ παραμένει ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και μια αμοιβαία επωφελής και θετική σχέση με την Τουρκία. Χαιρετίζουμε τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και χαιρετίζουμε την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Είπαμε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι, η οποία βασίζεται σε 3 πυλώνες, την οικονομική συνεργασία, τη μετανάστευση και τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα. Η δέσμευσή μας θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ