Κυριακή 1/8/2021

«Αναγκαίος σε δημοκρατικές κοινωνίες ο υποχρεωτικός εμβολιασμός», αποφάνθηκε το ΕΔΔΑ!

Για την απόφασή του αυτή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «πατά» στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης

Δε νοείται δημοκρατική κοινωνία που να μην καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πολίτες της, υποστηρίζει μέσες άκρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε σημερινή απόφασή του, η οποία αναμένεται να συζητηθεί ποικιλοτρόπως.  

Ειδικότερα, με αφορμή προσφυγή γονιών στην Τσεχία, των οποίων τα παιδιά δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα, το ΕΔΔΑ απαντά πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι «αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία». «Η απόφαση στηρίζει την δυνατότητα μίας εμβολιαστικής υποχρέωσης υπό όρους στο πλαίσιο της παρούσας πανδημίας της Covid-19», σχολίασε ο ειδικός νομικός του Δικαστηρίου Νικολά Ερβιέ, τονίζοντας ότι «το Δικαστήριο αφήνει στα κράτη ένα περιθώριο εκτίμησης στον καθορισμό της πολιτικής εμβολιασμού».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ερβιέ επισημαίνει, επίσης, ότι η απόφαση του Δικαστηρίου «διαπιστώνει την ύπαρξη γενικής συναίνεσης σχετικά με τα επωφελή αποτελέσματα του εμβολιασμού, τα οποία δεν τίθενται σε αμφισβήτηση από τις αναπόφευκτες παρενέργειες, από την στιγμή που υπάρχει αυστηρός επιστημονικός έλεγχος». Το Δικαστήριο υιοθετεί «την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή του εμβολιασμού σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που αισθάνονται λιγότερο απειλούμενοι από την νόσο, από την στιγμή που τίθεται το θέμα της προστασίας των πλέον ευάλωτων ατόμων».

Δεν συνιστά παραβίαση των αρχών

Στην απόφασή του, Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρεί ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών στην Τσεχική Δημοκρατίας κατά εννέα ασθενειών, δεν συνιστά παραβίαση των αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς «το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής». «Η πολιτική εμβολιασμού θέτει τους νόμιμους στόχους της προστασίας της υγείας καθώς και των δικαιωμάτων του άλλου, προστατεύοντας τόσο εκείνους που εμβολιάζονται, όσο και εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιασθούν για ιατρικούς λόγους. Αυτοί οι τελευταίοι δέχονται τις ωφέλειες της συλλογικής ανοσίας, για να προστατευθούν από τις προκείμενες σοβαρές λοιμώδεις νόσους», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Η Τσεχική Δημοκρατία «διαθέτει, λοιπόν, ευρέα περιθώρια αξιολόγησης στο πλαίσιο αυτό», αναφέρει στην ετυμηγορία του το Δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου δεν εφεσιβάλλονται. «Το ύψιστο συμφέρον των παιδιών πρέπει να υπερισχύει σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορά».

Εάν «η άρνηση πρόσβασης των παιδιών των εναγόντων στο νηπιαγωγείο σημαίνει γι’ αυτά την απώλεια μίας κρίσιμης ευκαιρίας για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, πρόκειται για μάλλον προληπτικό παρά τιμωρητικό μέτρο και τα αποτελέσματά του είναι περιορισμένα στο χρόνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

*φωτό αρχείου

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ