Τρίτη 11/5/2021

Αίγυπτος: Μια εντυπωσιακά καλοδιατηρημένη φαραωνική πόλη έφεραν στο «φως» ανασκαφές στο Λούξορ! (video)

Οι ερευνητές τη θεωρούν τη δεύτερη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη στη χώρα, μετά τον τάφο του Τουταγχαμών

Κρυμμένη για αιώνες ολόκληρους είχε μείνει η αρχαία φαραωνική πόλη που ήρθε σήμερα ολόκληρη στο φως, χάρη σε ανασκαφές αρχαιολόγων στην Αίγυπτο.  

Η πόλη, στην οποία πάνω «σκόνταψαν» οι αρχαιολόγοι αναζητώντας έναν ταφικό ναό κοντά στο Λούξορ, χτίστηκε πριν από τουλάχιστον 3.400 χρόνια, κατά τη βασιλεία του Αμενχοτέπ (ή Αμένωφις) Γ’, ενός από τους ισχυρότερους φαραώ της 18ης Δυναστείας, όπως ανέφερε ο Ζάχι Χάουας, γνωστός Αιγύπτιος αρχαιολόγος που επέβλεψε την ανασκαφή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε μια καλοδιατηρημένη πόλη με σχεδόν ανέπαφους τοίχους και δωμάτια γεμάτα με καθημερινά εργαλεία, δαχτυλίδια, σκαραβαίους, πολύχρωμα κεραμικά δοχεία και πλίνθους που έφεραν σφραγίδες με το σύμβολο του Αμενχοτέπ. «Οι δρόμοι της πόλης περιβάλλονται από σπίτια… κάποιοι τοίχοι έχουν ύψος τρία μέτρα», ανέφερε ο Χάουας.

Η πόλη βρίσκεται στη Δυτική Όχθη του Λούξορ, κοντά στους Κολοσσούς του Μέμνονα και το Μεντινέτ Χαμπού, τον ταφικό ναό του φαραώ Ραμσή Γ’, σε μικρή απόσταση από την Κοιλάδα των Βασιλέων. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη», σχολίασε ο Πίτερ Λακοβάρα, διευθυντής του αμερικανικού Ταμείου Αρχαίας Αιγυπτιακής Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας, προσθέτοντας «είναι σαν μια αρχαία αιγυπτιακή Πομπηία και δείχνει πόσο κρίσιμο είναι να διαφυλαχθεί η περιοχή αυτή ως αρχαιολογικό πάρκο».

Η Μπέτσι Μπράιαν, καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και ειδική στην εποχή του Αμενχοτέπ Γ’, είπε ότι στην περιοχή βρέθηκαν πολλοί φούρνοι και καμίνια για την παρασκευή γυαλιού και κεραμικών, καθώς και θραύσματα από αμέτρητα αγάλματα. «Η ανακάλυψη αυτής της χαμένης πόλης είναι η δεύτερη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών», εκτίμησε.

  • Δείτε φωτογραφίες και πλάνα από τις ανασκαφές:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ