Κυριακή 13/6/2021

Βρετανικό «παζάρι» για να απελευθερωθεί το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βρετανία ίσως αφήσει σύντομα ελεύθερο το δεξαμενόπλοιό του Grace 1, ύστερα από την ανταλλαγή κάποιων εγγράφων που θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση του πλοίου.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο αρχές του Γιβραλτάρ που δεν κατονομάζονται, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 θα αφεθεί ελεύθερο έως σήμερα το βράδυ.

«Η Βρετανία ενδιαφέρεται να αφήσει ελεύθερο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1Ύστερα από την ανταλλαγή κάποιων εγγράφων, ελπίζουμε ότι η απελευθέρωση θα λάβει σύντομα χώρα», ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού λιμένων και ναυσιπλοΐας Τζαλίλ Εσλαμί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Βρετανικές δυνάμεις είχαν «δεσμεύσει» το ιρανικό πετρελαιοφόρο στις 4 Ιουλίου ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ, μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία. Κάτι που το Ιράν αρνείται.

«Το σκάφος “δεσμεύτηκε” με βάση λανθασμένους ισχυρισμούς… Δεν έχει ακόμα αφεθεί ελεύθερο», δήλωσε ο Εσλαμί.

Δύο εβδομάδες μετά το περιστατικό με το ιρανικό τάνκερ, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν το βρετανικό δεξαμενόπλοιο «Stena Impero», κοντά στο Στενό του Χορμούζ, κατηγορώντας για παραβάσεις σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές. Η Βρετανία θεωρεί ότι η κίνηση αυτή αποτελεί αντίποινα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ