Κυριακή 9/5/2021

Τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ζητάει Αυστριακός ευρωβουλευτής

«Θλιβερή εικόνα του πραγματικού φρονήματος του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του»

Ξεκάθαρος για την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ήταν ο Αυστριακός Λούκας Μάντλ, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ζήτησε να μπει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς όπως τόνισε: «Η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει εδώ και πολύ καιρό μέσω ύφους και περιεχομένου ότι το κράτος της δεν αποτελεί επιλογή ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου πρέπει να κηρύξουμε και επίσημα το τέλος των λεγόμενων ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ούτως ή άλλως δεν πραγματοποιούνται».

Σήμερα ήταν η ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ετήσια «Έκθεση προόδου» της Τουρκίας σχετικά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την ΕΕ. Ο Λούκας Μάντλ ανακοίνωσε πως δεν θα την ψηφίσει γιατί η έκθεση δεν είναι σαφής προς την τουρκική ηγεσία και κάθε χρόνο είναι οπισθοδρομική, χωρίς καμία διάθεση προόδου από την Τουρκία.

«Πρέπει κανείς να κρίνει την τουρκική ηγεσία από τις ενέργειές της και εδώ τίποτα δεν έχει αλλάξει, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε βάρος της ΕΕ, ιδίως στα κράτη-μέλη Ελλάδα και Κύπρο, μέσω παράνομης γεώτρησης φυσικού αερίου, συνεχίζονται. Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και πολεμικές επιχειρήσεις της, για παράδειγμα στη Συρία και τη Λιβύη, που κυριολεκτικά ρίχνουν λάδι στη φωτιά, δείχνουν μια θλιβερή εικόνα του πραγματικού φρονήματος του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μάντλ και κατέληξε: «Ως ΕΕ, πρέπει να χαράξουμε σαφείς κόκκινες γραμμές απέναντι στην Τουρκία και, με τον τρόπο αυτό, να επιτύχουμε μια συνεργασία που να βασίζεται στον σεβασμό των φιλελεύθερων δημοκρατιών μας και του κράτους δικαίου. Η οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από την ΕΕ δεν είναι βέβαια μικρή, και, εκτός αυτού, οφείλουμε στον μεγάλο αριθμό των Τούρκων που δεν συμφωνούν με την ηγεσία τους, να υποστηρίζουμε ορατά και σταθερά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα ελευθερίας».

Στην Τουρκία είναι έξαλλοι με τον Αυστριακό και αναμένεται η απάντηση της Άγκυρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ