Ο Μακρόν έστειλε το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στην Κύπρο – «Να διαφυλάξουμε τα γαλλικά συμφέροντα στην αν. Μεσόγειο»

Τι δήλωσε ο Γάλλος επικεφαλής ναύαρχος της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης

Must Read

Το Ισλαμικό Κράτος με μυστικότητα αναζωογονεί τις δυνάμεις του αναπτύσσοντας στρατιωτικές δυνάμεις εν κρυπτώ και η Γαλλία αναπτύσσει πολεμικά πλοία και αεροπλάνα στην περιοχή για να βοηθήσει τα στρατεύματα εδάφους να εξαλείψουν την απειλή, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του Γαλλικού Ναυτικού.

Ο ναύαρχος Marc Aussedat, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ειδικής ομάδας (Ναυτική Δύναμη Κρούσης CTF 473) με επίκεντρο το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, δήλωσε ότι 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale πραγματοποιούν πτήσεις αναγνώρισης στον εναέριο χώρο της Συρίας και του Ιράκ για να αξιολογήσουν τις ενέργειες του IS.

Διαβάστε ακόμα: Στη Λεμεσό το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» – Η γαλλοκυπριακή συνεργασία σε δράση

«Γιατί κάνουμε αυτήν την αποστολή;  … Πρώτα απ ‘όλα, για να δώσουμε στον συνασπισμό και τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, τα μέσα για να πολεμήσουν ενάντια στην αναγέννηση της Daesh. Η Daesh κρύβεται, αναπτύσσει τις δυνατότητές της υπόγεια», δήλωσε ο Aussedat.

Η περιφερειακή στρατιωτική ισχύς της Γαλλίας εκδηλώνεται με την Task Force 473, μια ναυτική δύναμη πολλών πολεμικών πλοίων, που συγκεντρώνεται γύρω από το αεροπλανοφόρο. Η χώρα διαθέτει ήδη φρεγάτα στην Ανατολική Μεσόγειο σε μόνιμη βάση.

Η πρωταρχική αποστολή της πεντάμηνης αποστολής της ειδικής ομάδας στην ανατολική Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό είναι να βοηθήσει την Επιχείρηση Inherent Resolve, μια αποστολή δυνάμεων από διάφορες χώρες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, επιφορτισμένες με την εξάλειψη των υπολειμμάτων του ISIS μετά από τρία χρόνια κατοχής μεγάλων περιοχών της Συρίας και του Ιράκ.

Ο Aussedat είπε ότι η γαλλική ομάδα κρούσης συνέβαλε επίσης στην καταπολέμηση της πειρατείας και της προστασίας του διεθνούς εμπορίου στον Περσικό Κόλπο και στον Ινδικό Ωκεανό, όπου ανέλαβε προσωρινά τη διοίκηση της Task Force 50, μιας ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower, για να βοηθήσει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ των δύο ναυτικών.

Σύμφωνα με τον Aussedat, η ανάπτυξη αποσκοπούσε επίσης στην προβολή της γαλλικής εξουσίας και στην «εμφάνιση της γαλλικής σημαίας» σε περιοχές όπου η χώρα έχει «στρατηγικά συμφέροντα», συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Μεσογείου.  Η γαλλική εταιρεία ενέργειας Total, με τον Ιταλό συνεργάτη της Eni, είναι εξουσιοδοτημένη να πραγματοποιεί γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.

«Η παρουσία σε αυτούς τους τομείς γίνεται για να αποτρέψουμε και να αγωνιστούμε για τη σταθερότητα, για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, για την ελευθερία δράσης μας και φυσικά για τα συμφέροντα της Γαλλίας αλλά και των εταίρων που είναι συνδεδεμένες μαζί μας», δήλωσε ο Aussedat.

«Είναι επίσης ένας τρόπος διασφάλισης της ικανότητάς μας να αξιολογούμε την κατάσταση σε εθνική βάση, αλλά και σε ευρωπαϊκή ή σε βάση ΝΑΤΟ, για να αποτρέψουμε τις κρίσεις, αλλά και να παρέμβουμε εάν είναι απαραίτητο».

Στους εταίρους του γαλλικού ναυτικού περιλαμβάνονται μια βελγική και ελληνική φρεγάτα, καθώς και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό. Η γαλλική ειδική ομάδα θα τερματίσει την ανάπτυξή της με κοινή άσκηση στη Δυτική Μεσόγειο με το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth.

Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι θα διεξαγάγει κοινές ασκήσεις με τη γαλλική ομάδα κρούσης στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This