Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Αναλυτικά τι θα ισχύει – Πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης

Σχοινάς: «Η σημερινή ευρωπαϊκή συμφωνία για το πιστοποιητικό κινητικότητας έχει έντονο ελληνικό χρώμα»

Must Read

Σε συμβιβαστική συμφωνία για το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid» κατέληξε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο «για ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια» εντός της ΕΕ.

Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε μετά από τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων και μεταξύ άλλων διασφαλίζει ότι τα τεστ θα έχουν «προσιτές τιμές» και θα είναι προσβάσιμα για τους πολίτες της ΕΕ, όπως ζητούσαν οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προς το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τεστ, από το μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης. Αν κριθεί απαραίτητο, θα κινητοποιηθούν πρόσθετοι πόροι πέρα από το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο αίτημα των ευρωβουλευτών ήταν τα κράτη-μέλη να μην επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς (π.χ. καραντίνα και πρόσθετα τεστ) στον κάτοχο του πιστοποιητικού που ταξιδεύει. Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη δεν θα επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτός και αν αυτοί είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας» στο πλαίσιο της πανδημίας.

Στις αποφάσεις για πρόσθετους περιορισμούς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Τα μέτρα θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες νωρίτερα.

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα έχει κοινή μορφή και πλαίσιο κανόνων για όλες τις χώρες της ΕΕ. Θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του που θέλει να ταξιδέψει, είτε έχει κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19, είτε έχει αρνητικό τεστ, είτε έχει αντισώματα στον κορωνοϊό (έχει νοσήσει δηλαδή).

Τα κράτη-μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (παράθυρο για Sputnik V και Κινέζους).

Ο κανονισμός της ΕΕ για το πιστοποιητικό Covid θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες.

Η σημερινή συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Συμβούλιο και στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (7-10 Ιουνίου).

«Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο βήμα για να επανέλθει η ζώνη Σένγκεν σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ και εισηγητής, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

Τα πανηγύρια Μητσοτάκη-Βαρβιτσιώτη

«Η σημερινή προσωρινή συμφωνία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής από την αρχή, καθώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ και θα συμβάλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης».

Με τη σειρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τη χαρά του: «Έχουμε συμφωνία! Η συμφωνία για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό ανοίγει το δρόμο για ασφαλή ταξίδια εντός της ΕΕ μέσα στο Καλοκαίρι».

Και επισημαίνει πως «γίνεται πράξη η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού».

Σχοινάς: «Η σημερινή ευρωπαϊκή συμφωνία για το πιστοποιητικό κινητικότητας έχει έντονο ελληνικό χρώμα»

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή προσωρινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον κανονισμό που διέπει το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID. Αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό (παλαιότερα ονομαζόταν Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό) βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Η σημερινή συμφωνία επιτεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ μόλις δύο μήνες μετά την πρόταση της Επιτροπής», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι «η σημερινή ευρωπαϊκή συμφωνία για το πιστοποιητικό κινητικότητας έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Για πρώτη φορά τον Ιανουάριο αναγνωρίσαμε τη σημασία της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού και εργαστήκαμε με συνέπεια για την επίσημη πρόταση τον Μάρτιο», σημειώνοντας ότι «το φετινό καλοκαίρι δεν θα χαθεί».

Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This