«Ο Μπάιντεν γνώριζε»! Σάλος από την κατασκοπεία των αμερικανών σε βάρος της Μέρκελ!

Δεν εμπιστεύονται την Γερμανία!

Must Read

Αποκαλύψεις που προκαλούν σεισμό, λίγο πριν τις εκτενείς συναντήσεις του Τζο Μπάιντεν με την Άγκελα Μέρκελ κι άλλους Ευρωπαίους ηγέτες!

Διαβάστε ακόμα: Με τέτοιους φίλους… Μέσω Δανίας η NSA κατασκόπευε τη Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους

Η μυστική υπηρεσία της Δανίας βοήθησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανικής Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και του Προέδρου Φρανκ Στάινμάιερ, αποκάλυψε έρευνα ευρωπαϊκών μέσων που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Για την Μέρκελ μπορεί να εξηγηθεί η παρακολούθηση. Για τον Σταϊνμάιερ όμως, έναν εξαιρετικό πολιτικό, τον κορυφαίο που έχει βγάλει η Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες, προκαλεί μεγάλη απορία η απόφαση παρακολούθησης του. Ειδικά όταν ο τελευταίος έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, σε αντίθεση φυσικά με την καγκελάριο Μέρκελ που κυβερνά την χώρα και παίρνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις.

Η αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους συμμάχους τους άρχισε να έρχεται στο φως για πρώτη φορά το 2013, αλλά μόλις τώρα οι δημοσιογράφοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αναφορές που περιγράφουν λεπτομερώς την υποστήριξη που δόθηκε στην NSA από τη Δανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας.

Η έκθεση έδειξε ότι ο στενός σύμμαχος (ΗΠΑ) και ο γείτονας (Δανία) της Γερμανίας συνεργάστηκαν με επιχειρήσεις κατασκοπείας των ΗΠΑ που στόχευαν την καγκελάριο και τον πρόεδρο.

Ο τότε υποψήφιος καγκελάριος για το γερμανικό κεντροαριστερά σοσιαλιστικό κόμμα (SPD), Peer Steinbrück, ήταν επίσης στόχος, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.

Ο Peer Steinbrück

Οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο, διαβίβασαν τις πληροφορίες σε μια ομάδα ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένων Δανών, Σουηδών και Νορβηγικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων (DR, SVT και NRK αντίστοιχα), καθώς και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τους γερμανικούς δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς NDR και WDR.

Πώς αντέδρασαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι;

Ο Steinbrück μίλησε με τα μέλη της γερμανικής ερευνητικής ομάδας όταν έμαθε για τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις εναντίον του. Η αντίδραση του πάντως ήταν υποτονική:

«Πολιτικά, το θεωρώ σκάνδαλο», είπε. Ενώ δέχτηκε ότι τα δυτικά κράτη απαιτούν λειτουργικές υπηρεσίες πληροφοριών, το γεγονός ότι οι δανικές αρχές είχαν κατασκοπεύσει τους συνεργάτες τους έδειξαν «ότι μάλλον κάνουν πράγματα μόνα τους».

Ούτε η Μέρκελ ούτε ο Σταϊνμάιερ  είχαν «γνώση» για τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από τις ΗΠΑ και κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Δανίας. Ένας εκπρόσωπος πάντως  είπε ότι η καγκελάριος είχε ήδη ενημερωθεί για τις αποκαλύψεις.

Πώς συμμετείχε η κυβέρνηση της Δανίας;

Η δανική κυβέρνηση γνώριζε τη συμμετοχή της μυστικής υπηρεσίας της χώρας στο σκάνδαλο της NSA από το 2015!

Άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία του FE (Μυστική υπηρεσία της Δανίας) με την NSA μεταξύ του 2012 και του 2014 στη μυστική έκθεση με την κωδική ονομασία «Dunhammer» μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου της NSA Edward Snowden.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν κατέστησαν σαφές ότι το FE βοήθησε την NSA να κατασκοπεύει κορυφαίους πολιτικούς στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία, καθώς και τη Γερμανία.

Η δανική υπηρεσία πληροφοριών βοήθησε επίσης την αμερικανική υπηρεσία να κατασκοπεύει τα υπουργεία εξωτερικών και οικονομικών της Δανίας καθώς και έναν μεγάλο κατασκευαστή όπλων. Το FE συνεργάστηκε επίσης με την NSA για κατασκοπευτικές επιχειρήσεις κατά της ίδιας της κυβέρνησης των ΗΠΑ!

Όταν το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, η δανική κυβέρνηση ανάγκασε ολόκληρη την ηγεσία του FE να παραιτηθεί το 2020.

Τι οδήγησε τους Δανούς κατασκόπους να βοηθήσουν την NSA;

Ένας Δανός με εμπειρία σε επιχειρήσεις μυστικών υπηρεσιών, ο Thomas Wegener Friis πιστεύει ότι το FE έκανε μία ηθελημένη επιλογή. Συνεργάστηκε δηλαδή ηθελημένα με την NSA και δεν «πιέστηκε» από τους Αμερικανούς προκειμένου να το κάνει.

«Πήραν μια σαφή απόφαση να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς και εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων τους», δήλωσε στο πρακτορείο NDR.

Ο Patrick Sensburg, ο οποίος ηγήθηκε της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση του σκάνδαλου κατασκοπείας της NSA, δεν «εξεπλάγη» από τα νέα. Για τον νομοθέτη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ (CDU), είναι σημαντικό να κατανοήσουμε «τι οδηγεί τις μυστικές υπηρεσίες σε τέτοιες ενέργειες».

«Δεν πρόκειται για φιλίες. Δεν πρόκειται για ηθικές φιλοδοξίες. Πρόκειται για την επιδίωξη επίτευξης συμφερόντων με κάθε τίμημα», είπε στο NDR.

Η NSA, η FE και το υπουργείο Άμυνας της Δανίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό της έρευνας, ωστόσο, μια γενική δήλωση του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι « Πρόκειται για ένα συστηματικό σφάλμα στενών συμμάχων και είναι απαράδεκτο».

Το tweet του Σνόουντεν

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν πάντως θεωρεί δεδομένο ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τότε ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Ομπάμα που φαίνεται ότι είχε διατάξει της παρακολούθησης των ευρωπαίων ηγετών και πολιτικών, ήταν οπωσδήποτε ενήμερος! Ισχυρισμός ο οποίος επιβαρύνει το κλίμα κατά τις προσεχείς συναντήσεις Μπάιντεν με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This