Έκθεση ECDC: Περιορισμένα τα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 12-18

«Πρόκειται τελικά για απόφαση που θα ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους και σε συνεννόηση με αυτά», σχολιάζει η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου

Must Read

Περιορισμένα οφέλη αναμένονται από τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού σε εφήβους ηλικίας 12 έως 18, σύμφωνα με την σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.    

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του ECDC «τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Καθώς η πορεία της νόσου Covid-19 είναι συνήθως ηπιότερη σε υγιείς εφήβους, θα πρέπει να συνεχιστεί να δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, πριν από τη στόχευση συνολικά στους εφήβους. Προτεραιότητα, πάντως, θα πρέπει να έχει ο εμβολιασμός εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής (νόσησης) από Covid-19».

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση του ECDC επισημαίνει τα εξής:

  • Ο εμβολιασμός των εφήβων κατά της Covid-19 πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού Covid-19 για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των πρωταρχικών στόχων του, της εφαρμογής του και των προτεραιοτήτων του.
  • Ο εμβολιασμός εφήβων με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από Covid-19 πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, όπως και με άλλες ηλικιακές ομάδες.
  • Τα συνολικά άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων θα εξαρτηθούν κυρίως από τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
  • Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
  • Το γενικό όφελος για τον γενικό πληθυσμό των εφήβων από τον εμβολιασμό θα είναι ανάλογο με τη μετάδοση του SARS-CoV-2 εντός και από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
  • Δεδομένης της αναμενόμενης μειωμένης ατομικής αναλογίας κινδύνου-οφέλους από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 των εφήβων σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, πρέπει να γίνεται προσεκτική εξέταση της επιδημιολογικής κατάστασης και της πρόσληψης εμβολίων σε ηλικιωμένες ομάδες, πριν από τη στόχευση αυτής της ηλικιακής ομάδας.
  • Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την εξάπλωση ανησυχητικών παραλλαγών μεταξύ των νεότερων ατόμων και να συνεχίσετε να αξιολογείτε την πραγματική επιβάρυνση της Covid-19 σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, επίσης σε σχέση με τις συνέπειες της Covid-19.
  • Τα ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και την πρόσβαση σε αυτά πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά κατά την απόφαση επέκτασης του εμβολιασμού για την Covid-19 σε ομάδες με χαμηλότερο ατομικό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Θετική γνωμοδότηση του EMA

Η συγκεκριμένη έκθεση έρχεται μετά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σχετικά με τη χρήση των εμβολίων Pfizer/BioNTech σε άτομα ηλικίας 12-15 ετών, καθώς και μετά την έγκριση από την Επιτροπή μιας τροποποιημένης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους, η οποία αντικατοπτρίζει τη θετική γνώμη του ΕΜΑ. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 12-15 ετών, αν λάβουν όντως μια τέτοια απόφαση.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι «μετά τη θετική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το ECDC ακολουθεί με τεκμηριωμένες πρακτικές συμβουλές για να στηρίξει τα κράτη μέλη που εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού και στους εφήβους. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, πρόκειται τελικά για απόφαση που θα ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους και σε συνεννόηση με αυτά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This