Η Ναμίμπια λέει όχι στα «ψίχουλα» που δίνει η Γερμανία για τη γενοκτονία

Αντί αποζημιώσεων η Γερμανία για να τη βγάλει... φτηνά- προτίθεται να προχωρήσει στη χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού ταμείου, ύψους μόλις 2 δισ. ευρώ

Must Read

Η παραδοχή των μαζικών εγκλημάτων του γερμανικού αποικιακού καθεστώτος έναντι των φυλών Χερέρο και Νάμα στη Ναμίμπια στις αρχές του 20ού αιώνα (1904-1908) ήρθε ως δικαίωση για την αφρικανική χώρα, που πάλεψε επί σειρά ετών με το πανίσχυρο Βερολίνο μέχρι να αναγνωριστεί η γενοκτονία.

Αντί αποζημιώσεων, όμως, η Γερμανία -για να τη βγάλει… φτηνά- προτίθεται να προχωρήσει στη χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού ταμείου, ύψους μόλις 2 δισ. ευρώ, κάτι που -εύλογα- δεν ικανοποιεί το Βίντχουκ αλλά και τις ενώσεις των θυμάτων.

Για το Βερολίνο δεν ήταν παρά η πιο συμφέρουσα λύση, καθώς η πληρωμή αποζημιώσεων, ένα από τα βασικά αιτήματα της Ναμίμπια, θα άνοιγε τον δρόμο, δημιουργώντας προηγούμενο, για αξιώσεις άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες πως «ως μια χειρονομία αναγνώρισης για τα αμέτρητα δεινά που υπέστησαν τα θύματα, η Γερμανία θα στηρίξει τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων με ένα ουσιώδες πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη», ενώ δεσμεύτηκε πως και ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα ζητήσει επίσημα συγχώρεση σε τελετή στο Κοινοβούλιο της Ναμίμπια. Σε αυτό το ποσό συμφώνησαν οι δύο πλευρές. Ωστόσο, η απόφαση επικρίνεται από το άλλοτε γερμανικό προτεκτοράτο και το ποσό που ζητείται είναι μακράν μεγαλύτερο.

Όπως έγραφε η γερμανική Bild, ο πρόεδρος της Παραδοσιακής Αρχής Ζαραέουα (ZTA) απαιτεί αποζημίωση 8 τρισ. δολαρίων Ναμίμπια από τη Γερμανία, ποσό που ισοδυναμεί με περισσότερα από 470 δισ. ευρώ! Σύμφωνα δε με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Namibian, τα χρήματα που ζητούνται είναι ήδη το μισό του ποσού που υπολογίζουν οι ενδιαφερόμενες ενώσεις πως θα έπρεπε να καταβληθεί από τη Γερμανία.

Κρατώντας με σύμπνοια τη θαρραλέα στάση τους, εκτός από τους Ζαραέουα, πίσω από το αίτημα βρίσκονται επίσης οι φυλές Μαχαρέρο, Καμπαζέμπι και Γκαμ. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο, το ποσό δικαιολογείται επίσης από τη σύγκριση με τα ποσά αποζημίωσης που η Γερμανία φέρεται ότι κατέβαλε στους Εβραίους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την ιστορία, να σημειωθεί πως οι ειδικοί εκτιμούν ότι το διάστημα 1904-1908 στην έως το 1915 Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική εξοντώθηκαν 65.000 άτομα από τα 80.000 που αριθμούσε η φυλή των Χερέρο και 10.000 από τα 20.000 της φυλής των Νάμα.

«Η Γερμανία αναγνωρίζει την ιστορική της ευθύνη» δήλωνε πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Είμαστε ευγνώμονες που οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του σκοτεινού κεφαλαίου της κοινής μας ιστορίας ολοκληρώθηκαν με ένα και για τις δύο πλευρές καλό αποτέλεσμα» τόνιζε.

Εντούτοις, τον ενθουσιασμό του Βερολίνου δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι αρχηγοί των φυλών της Ναμίμπια, που μιλούν για «προσβολή της ύπαρξής» τους και διαμηνύουν πως η προσφορά του 1,1 δισ. ευρώ θα απορριφθεί.

*photo by: newscentral.africa

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This