Πέμπτη 5/8/2021

Το μεγάλο βήμα της Σερβίας με τις ευχές του Πούτιν

Η Σερβία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεκίνησε την παραγωγή του Sputnik V

Μέρα-ορόσημο ήταν η Παρασκευή για τη Σερβία, καθώς ξεκίνησε στο Βελιγράδι η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στο Ινστιτούτο ιολογίας, εμβολίων και ορών Torlak. Η Σερβία γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα παράγει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Στην τελετή για την έναρξη της παραγωγής συμμετείχε διαδικτυακά, εκτός από τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Βλαντίμιρ Πούτιν (το ίδιο έκανε και με την Αργεντινή, η οποία επίσης ξεκίνησε την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου)

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αυξηθεί η παραγωγή αποτελεσματικών, προσιτών εμβολίων, προκειμένου να παρεμποδιστεί η εξάπλωση της μόλυνσης, να διατηρηθεί η υγεία και η ζωή των ανθρώπων και να αυξηθεί η ευημερία τους, κυρίως μέσω της άρσης των αναγκαστικών περιορισμών στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε αρχικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

Και συνέχισε τονίζοντας την ανάγκη να παραμεριστούν οι πολιτικές διαφορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χαρακτήρισε «περίεργες και αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες κάποιων εταίρων να περιορίσουν τη χρήση του ρωσικού εμβολίου το οποίο έχει υψηλή αποτελεσματικότητα (σ.σ. 97,6% λέει ο Πούτιν)».

Το Sputnik V σε πρώτη φάση θα εμφιαλώνεται στην Σερβία με σκεύασμα που θα φτάνει από την Ρωσία, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν οι τεχνολογικές συνθήκες για την ολοκληρωτική παρασκευή του. Όπως ανακοινώθηκε οι πρώτες δόσεις του εμβολίου από το ινστιτούτο Torlak θα διανεμηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα σε δέκα ημέρες.

Στόχος είναι να παράγονται 20 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα καλύπτει τις ανάγκες στην Σερβία και ένα μικρότερο μέρος θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ