Η ύπουλη τακτική της μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας για να αποσπά ομολογίες

Θύματα του βασανισμού έβαζαν τέλος στη ζωή τους είτε γίνονταν πλήρως απαθείς

Must Read

Η διαβόητη μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας Στάζι ήταν γνωστή για τα σκληρά βασανιστήρια με τα οποία αποσπούσε τις ομολογίες που τη βόλευαν, όμως, όπως αποκαλύπτει νέο βιβλίο, πιο αποτελεσματική εναντίον ήταν μια πολύ ύπουλη τακτική.

Ο πρώην πράκτορας του FBI Ραλφ Χόουπ, στο βιβλίο του «The Grey Men» (Οι Γκρίζοι Αντρες), αποκαλύπτει ότι η Στάζι αποκαλούσε τη μέθοδο «διάβρωση» ή «βασανισμό χωρίς άγγιγμα», που είχε στόχο «να παραλύσει, να αποδιοργανώσει και να απομονώσει».

Αποτελούνταν από ένα σύνολο καθημερινών παρεμβάσεων που έπαιζαν με το μυαλό των Ανατολικογερμανών τους οποίους η Στάζι θεωρούσε εχθρούς της και ήταν τόσο αποτελεσματική, που οδηγούσε τους στόχους ακόμη και στην αυτοκτονία. Θύματα του «βασανισμού χωρίς άγγιγμα» υπέφεραν από κρίσεις πανικού, ψυχολογική κατάρρευση, αϋπνίες και στρες, μέχρι που είτε έβαζαν τέλος στη ζωή τους είτε γίνονταν πλήρως απαθείς.

Εισέβαλλαν καθημερινά στο σπίτι του θύματος

Για να το καταφέρουν, οι πράκτορες της Στάζι εισέβαλλαν καθημερινά στο σπίτι του θύματος, όταν εκείνο έλειπε, και άλλαζαν θέση σε μικροπράγματα, όπως φωτογραφίες στους τοίχους, κάλτσες στα συρτάρια ή έπιπλα σε διαφορετικό σημείο του δωματίου. Συχνά άφηναν σε λειτουργία ένα ηλεκτρικό ξυράφι στην τουαλέτα, εξαφάνιζαν τον καφέ από τα ντουλάπια ή άλλαζαν τη γεύση του τσαγιού.

Πολλές φορές προγραμμάτιζαν το ξυπνητήρι του ρολογιού στην κρεβατοκάμαρα ώστε να χτυπήσει τα άγρια μεσάνυχτα, για να πεταχτεί το θύμα από τον ύπνο του και να τρομάξει. Η «διάβρωση» της ζωής του θύματος της Στάζι δεν σταματούσε εκεί, αλλά οι άντρες που ήταν παντρεμένοι λάμβαναν καρτ ποστάλ από γυναίκα η οποία τους ζητούσε διατροφή για δήθεν παιδί τους ή δέχονταν φάκελο με φωτογραφία η οποία με φωτομοντάζ τούς έδειχνε να κάνουν σεξ με άλλη γυναίκα.

Οι παντρεμένες γυναίκες συνήθως λάμβαναν δονητές, οι οποίοι θεωρούνταν «συσκευές διαφθοράς» της καπιταλιστικής Δύσης, έτσι ώστε να τις κάνουν να ντραπούν και να τους δημιουργήσουν πρόβλημα με τον σύζυγό τους. Απώτερος σκοπός ήταν η διάλυση της οικογένειας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This