Παρασκευή 18/6/2021

Τσαβούσογλου: «Αν οι ΗΠΑ δεν εγγυηθούν τους Patriot, μπορούμε να πάρουμε σύστημα αεράμυνας από αλλού»

Μετά από αυτή τη δήλωση, μίλησε για «θετική ατζέντα» στη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο TRT προκάλεσε για μια ακόμα φορά τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «αν δεν εγγυηθούν τους Patriot, μπορούμε να πάρουμε σύστημα άμυνας από τους άλλους συμμάχους μας», αναφερόμενος στη διαμάχη Τουρκίας-ΗΠΑ για τους S-400 και τις αμερικανικές συστάσεις να παρατήσει η Άκυρα το ρωσικό σύστημα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετά από αυτή τη δήλωση αναφέρθηκε και στην  επερχόμενη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν: «Πλησιάζουμε τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ και του Τούρκου Προέδρου με θετική ατζέντα και λαμβάνουμε τα ίδια μηνύματα από την αντίθετη πλευρά».

Για να προσθέσει κάνοντας λόγο για συνεργασία: «Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας όχι μόνο στο ζήτημα της Λιβύης, της Συρίας, αλλά και σε πολλές περιοχές από τη Μεσόγειο έως τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο».

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τη Γαλλία που πέρασαν με εντάσεις για ένα μεγάλο διάστημα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι τα πράγματα άλλαξαν.

«Οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας γύρω από τη σύγκρουση στη Λιβύη έχουν αμβλυνθεί από τότε που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Λιβύης», είπε και επεσήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε θετική πορεία μετά από μήνες εντάσεων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Γαλλία θέλει να συνεργαστεί με την Τουρκία στην Αφρική, καθώς οι δύο χώρες «ξεπερνούν τις διαφορές τους» και πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις θα συζητηθούν λεπτομερώς κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ