Δευτέρα 2/8/2021

Τσαβούσογλου: «Ο Δένδιας λέει πολλά πράγματα πίσω από την πλάτη μας… Να σταματήσει η Ελλάδα τις προκλήσεις»

«Είχαμε μια συμφωνία να μην εκδώσουμε NAVTEX και να μην κάνουμε ασκήσεις το καλοκαίρι, αλλά και σε εθνικές επετείους», είπε ακόμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της για να αναπτυχθούν οι σχέσεις μας και για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο του Φόρουμ της Αττάλειας και τόνισε ότι υπήρχε «συμφωνία κυρίων» να μην διεξαχθούν ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

«Η Ελλάδα ανακοινώνει τώρα NAVTEX. Είχαμε μια συμφωνία να μην εκδώσουμε NAVTEX και να κάνουμε ασκήσεις το καλοκαίρι, αλλά και σε εθνικές επετείους. Η Ελλάδα το παραβίασε αυτό. Πρέπει να σταματήσουν αυτές τις προκλήσεις», είπε προκλητικά ο Τσαβούσογλου και αναφέρθηκε σε… άλλα «προκλητικά βήματα» που κάνει η Ελλάδα, όπως «παραβίαση του καθεστώτος αφοπλισμού των νησιών».

Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας, είπε ότι ξεκίνησε διάλογος μεταξύ των δύο χωρών μετά την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Εξηγώντας ότι οι διαβουλεύσεις έχουν ξαναρχίσει και ότι διεξάγονται συνομιλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, πρόσθεσε: «Ήρθε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Πήγα εκεί. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. πήγε καλά. Έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα; Όχι».

Και σε εκείνο το σημείο επιτέθηκε στον, κατά τα άλλα φίλο του, Νίκο Δένδια: «Αυτές οι συνομιλίες δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαλόγου. Αυτή η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια θα συνεχιστεί. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Πηγαίνουμε στις συνεντεύξεις Τύπου και όλα είναι καλά, αλλά μετά ο φίλος μου ο Δένδιας λέει πολλά πράγματα πίσω από την πλάτη μας. Δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό. Το αγνοούμε».

Καλώντας την Ελλάδα να τηρήσει διεθνείς συμφωνίες (αν είναι δυνατόν!!!), ο Τσαβούσογλου είπε: «Πρέπει να σταματήσουμε τα προκλητικά βήματα και τις προκλήσεις. Γνωρίζω ότι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους επειδή υπάρχει μεγάλη πίεση σε αυτούς. Θέλουμε να γυρίσουμε τον διάλογο ξεκινήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα. Είμαστε ειλικρινείς και αποφασισμένοι».

Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στο Φόρουμ της Αττάλειας λόγω της συμμετοχής του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ με τον βαρύγδουπο τίτλο «Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη Ντόρα Μπακογιάννη να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από το Φόρουμ.

Ο Τσαβούσογλου είπε σχετικά ότι «πριν από το φόρουμ η ελληνοκυπριακή διοίκηση κάλεσε χώρες, λέγοντάς τους να μην συμμετάσχουν».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ