Σάββατο 31/7/2021

Διωγμός του HDP – Κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο

Το τουρκικό ΥΠΕΣ να έχει απομακρύνει 48 από τους 65 εκλεγμένους δημάρχους του HDP από το 2019 και μετά

Το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχθηκε ομόφωνα μια μήνυση για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) για φερόμενους δεσμούς με την τρομοκρατία, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η απόφαση αγνοεί τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Τουρκία να ενισχύσει τη δημοκρατία της και να διώξει μόνο άτομα και ομάδες με αποδεδειγμένη εμπλοκή και δεσμούς σε τρομοκρατικές πράξεις.

Το κατηγορητήριο των 850 σελίδων καλεί σε πολιτική απαγόρευση περίπου 500 μελών του κόμματος και το πάγωμα των λογαριασμών του. Το δικαστήριο δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα αιτήματα αυτά θα εξεταστούν αργότερα.

Οι εισαγγελείς λένε ότι το κόμμα είναι το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), κάτι που το HDP αρνείται.

«Οι δραστηριότητες του HDP διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν την ανεξαρτησία του κράτους, την ενότητα της χώρας και του έθνους και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στις 7 Ιουνίου.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε την ευκαιρία να απορρίψει την υπόθεση επειδή υπήρχαν επαρκείς νομικοί και ευσυνείδητοι λόγοι για να το πράξει», δήλωσε ο Μιτχάτ Σανκάρ, συμπρόεδρος του HDP. «Με την απόρριψη του κατηγορητηρίου, το δικαστήριο θα είχε δώσει ένα σημαντικό μήνυμα για την ελπίδα της δημοκρατίας, αλλά σπατάλησε μια ιστορική ευκαιρία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει εντείνει την καταστολή του HDP από τις τοπικές εκλογές του 2019 και μετά, με το τουρκικό ΥΠΕΣ να έχει απομακρύνει 48 από τους 65 εκλεγμένους δημάρχους του HDP στις –κυρίως- κουρδικές ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, επικαλούμενο έρευνες για τρομοκρατία.

Οι πρώην συμπρόεδροι του κόμματος, Σελάχατιν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, καθώς και πολλά άλλα ανώτερα μέλη του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή με κατηγορίες τρομοκρατίας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ