Χωρίς την Ελλάδα η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο

Θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία σταθεροποίησης

Must Read

Διεξάγεται σήμερα στο Βερολίνο η νέα Διάσκεψη για τη Λιβύη χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας η οποία έχει άμεσο ενδιαφέρον, μιας και η Γερμανία δεν ήθελε να χαλάσει το χατίρι της Τουρκίας και μας απέκλεισε από τις προσκλήσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών που συμμετέχουν στις προσπάθειες να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη θα εξετάσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία σταθεροποίησης της εμπόλεμης χώρας.

Η μονοήμερη σύνοδος συνδιοργανώνεται από την κυβέρνηση της Γερμανίας και τα Ηνωμένα Έθνη. Θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.

Στους βασικούς σκοπούς της δεύτερης αυτής συνόδου του Βερολίνου συγκαταλέγεται απαράλλακτος ένας από αυτούς της πρώτης: να τερματιστούν οι ξένες επεμβάσεις στον πόλεμο. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο του 2020 στη χώρα της βόρειας Αφρικής δρούσαν κάπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι· ο αριθμός τους δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά. Οι παραδόσεις όπλων στις αντίπαλες πλευρές επίσης δεν έχουν σταματήσει, παρά το διεθνές εμπάργκο.

Έχει πάντως καταγραφεί κάποια πρόοδος. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός γενικά τηρείται, έχει αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση και σχεδιάζεται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές την 24η Δεκεμβρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να παρέμβει στη σύνοδο αυτή μέσω βιντεοσύνδεσης. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται σε ευρωπαϊκή περιοδεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This