Το Σαν Μαρίνο «καθάρισε» τον κορωνοϊό με το Sputnik V – Είχε ελάχιστες παρενέργειες στους άνω των 60 ετών

Το μικρό κράτος δεν είναι στην ΕΕ και ακολουθεί τη δική του πολιτική. Πετυχημένη, όπως αποδεικνύεται.

Must Read

Τα περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που έλαβαν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, είχαν μόνο ήπιες ή μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, σύμφωνα με μια μελέτη στο Σαν Μαρίνο.

Το μικρό ανεξάρτητο κράτος των περίπου 34.000 κατοίκων, άρχισε να χρησιμοποιεί το ρωσικό εμβόλιο τον Φεβρουάριο. Μια μελέτη που εξετάζει ανεπιθύμητα συμβάντα μετά την ανοσοποίηση (AEFIs) εμφανίστηκε στην ηλεκτρονική έκδοση EClinicalMedicine, η οποία ανήκει στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Μια ομάδα ερευνητών ερεύνησε 2.558 άτομα ηλικίας 18 έως 89 ετών που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του Sputnik V, με τη μέση ηλικία των παραληπτών να είναι 66, ± 14 χρόνια.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 4 Μαρτίου και 8 Απριλίου. Περισσότερο από το 75% των συμμετεχόντων είχαν τουλάχιστον μία υποκείμενη ιατρική κατάσταση, όπως υπέρταση, καρδιακά προβλήματα ή παχυσαρκία.

Η προκαταρκτική ανάλυση της ασφάλειας του εμβολίου [Sputnik V] υποδηλώνει υψηλότερο ή ίσο προφίλ ανοχής – ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 60+, σε σύγκριση με άλλα ευρέως εγκεκριμένα  εμβόλια κατά της Covid-19

Οι ερευνητές έγραψαν ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων ανέφεραν ήπια και μέτρια συμπτώματα, με το 53,3% να εμφανίζει παρενέργειες μετά την πρώτη δόση. Συνολικά, μόνο το 2,1% ανέφερε σοβαρά συμπτώματα. Από τα άτομα ηλικίας 60 έως 89 ετών, το αναφερόμενο ποσοστό σοβαρών συμπτωμάτων ήταν ακόμη χαμηλότερο  0,8%.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μετά την πρώτη δόση ήταν αδυναμία (23,8%), κεφαλαλγία (18,5%), πόνος στις αρθρώσεις (16,5%), ρίγη (16,5%), μυϊκός πόνος (16%), πυρετός (11,9%) και κακουχία (11,8%).

Από 1.288 άτομα που έλαβαν τη δεύτερη δόση, το 66,8% ανέφερε ότι αισθάνθηκε παρενέργειες παρόμοιες με αυτές που εμφανίστηκαν μετά την πρώτη δόση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του Σαν Μαρίνο επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής φάσης III του Sputnik V, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet τον Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το εμβόλιο παρουσίασε συνολική αποτελεσματικότητα 91,6% σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και 100% αποτελεσματικότητα έναντι μέτριων και σοβαρών περιπτώσεων Covid-19.

Ο Άγιος Μαρίνος πέτυχε τον στόχο της πλήρους ανοσοποίησης σε πάνω από το 70% του εμβολιασμένου πληθυσμού του τον Μάιο. Δεδομένου ότι η χώρα δεν είναι μέλος της ΕΕ, δεν χρειάστηκε να ακολουθήσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη χρήση του Sputnik V στην Ευρώπη. Η χώρα χρησιμοποίησε επίσης το εμβόλιο της Pfizer στην καμπάνια της, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό από ότι το ρωσικό.

Το μικρό έθνος ήταν «η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που νίκησε τον Covid και άφησε τους περιορισμού,ς χάρη στην ένταξη του εμβολίου Sputnik V στο εθνικό χαρτοφυλάκιο», δήλωσε ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ, Διευθύνων Σύμβουλος του κρατικού ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη του Sputnik V.

«Η έλλειψη πολιτικής προκατάληψης στη λήψη αποφάσεων βοήθησε τον Άγιο Μαρίνο να επιλέξει το ρωσικό εμβόλιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο τόσο από άποψη ασφάλειας όσο και αποτελεσματικότητας», πρόσθεσε ο Ντμιτρίεφ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This