Πήγασος: Σάλος με το λογισμικό «ρουφιάνο» που κλέβει στοιχεία για λογαριασμό κυβερνήσεων

Must Read

H γυναίκα του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι φιγουράρει στη λίστα με πάνω από 50.000 ανθρώπους ειδικού ενδιαφέροντος, που φέρεται ότι έχουν παρακολουθηθεί από το κατασκοπευτικό λογισμικό της ισραηλινής εταιρίας NSO Group, η οποία φαίνεται να λύνει υλικοτεχνικά τα χέρια σε καταπιεστικές κυβερνήσεις.

Εκτός από τη Χανάν Ελάτρ βρέθηκαν σε μια λίστα τα ονόματα τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, ανδρών και γυναικών, 85 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 65 επικεφαλής επιχειρήσεων. Στον κατάλογο φιγουράρει και το όνομα του Μεξικανού δημοσιογράφου Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο, ο οποίος δολοφονήθηκε μερικές εβδομάδες μετά την εμφάνισή του σε αυτόν, καθώς και τα ονόματα ανταποκριτών διάφορων διεθνών μέσων ενημέρωσης, από την εφημερίδα «Wall Street Journal» ως τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και France 24, τον ιστότοπο Mediapart, την εφημερίδα «El País» και το Γαλλικό Πρακτορείο. Η λίστα συμπεριλαμβάνει επίσης αρκετές πολιτικές προσωπικότητες, έναν αρχηγό κράτους και δύο αρχηγούς κυβερνήσεων στην Ευρώπη, τα ονόματα των οποίων θα αποκαλυφθούν τις προσεχείς ημέρες.

Το project Pegasus, που φέρει το όνομα του συγκεκριμένου κατασκοπευτικού συστήματος, δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή και αποτελεί συνεργασία της συλλογικότητας Forbidden Stories και της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία. Συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα Pegasus project συνάντησαν κάποιους που περιλαμβάνονταν στη λίστα και συγκέντρωσαν 67 τηλεφωνικές συσκευές, που εξετάστηκαν από τεχνικούς σε εργαστήριο της Διεθνούς Αμνηστίας. Επιβεβαιώθηκε ότι είχαν παραβιαστεί ή ότι είχε γίνει προσπάθεια να παραβιαστούν από το malware της NSO τα 37, 10 εξ αυτών στην Ινδία. Δύο από τις συσκευές ανήκαν σε γυναίκες κοντά στον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε το 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα πρακτόρων που εστάλη από το Ριάντ, η μία ανήκε δε στη μνηστή του. Για άλλες 30 συσκευές τα αποτελέσματα δεν είναι τελεσίδικα, σε πολλές περιπτώσεις επειδή οι κάτοχοι των αριθμών άλλαξαν τηλέφωνο.

Το Pegasus (σ.σ.: «Πήγασος»), που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρία NSO Group, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε οποιοδήποτε smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων. Η NSO, που κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιγνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών. Για τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις λέει ότι βασίζονται σε «εσφαλμένες υποθέσεις και ανεπιβεβαίωτες θεωρίες» και πως «οι πηγές που έδωσαν τις πληροφορίες αυτές δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα», προειδοποιώντας μάλιστα ότι σκοπεύει να καταθέσει μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This