Φαναριώτες με το βλέμμα στο μέλλον

Απτόητος συνεχίζει ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος την πολιτική του, παρά τη δυσφορία των αδελφών του και τα παράπονα μέχρι και από το άλλοτε «alter ego» του, τον Αδριανουπόλεως

Must Read

Να με συγχωρέσει ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ για όσα ανέφερα πρόσφατα με το τι συμβαίνει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για όσα εξελίσσονται από τη στιγμή της εγκατάστασής του στα πέριξ του Βοσπόρου.

Προσωπικό κάτι δεν έχω μαζί του. Πληροφορώ την ορθόδοξη οικουμένη για μία κατάσταση που εκτυλίσσεται εκεί ανάμεσα σε ομάδες και υπo-ομάδες. Ο καθένας με βλέψεις για το μέλλον, με διαθέσεις για το παρόν και με έναν διαγκωνισμό για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην πατριαρχική αυλή.

Μία αναφορά έκανα και μετά οι γκρίνιες από το Φανάρι μού ήρθαν βροχή. «Δεν είναι όπως τα γράφεις» μου παραπονέθηκαν. Εξεπλάγην, γιατί οι πληροφορίες μου ποτέ δεν διαψεύδονται. «Είναι πολύ χειρότερα» έσπευσαν να με διορθώσουν. Ο από Γαλλίας Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο δεύτερος τη τάξει, θέλει να πατριαρχεύσει, μου λένε. Κι επειδή οι παλαιοί των ημερών κάτι είχαν αντιληφθεί, από την αρχή έδειξαν τη δυσφορία τους στην έλευσή του.

Μου θύμισαν πως οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες Πριγκηπονήσσων Δημήτριος, Φιλαδελφείας Μελίτων και Σμύρνης Βαρθολομαίος δεν πήγαν καν στην τελετή ενθρόνισής του. Ηθελαν, με αυτόν τον τρόπο, να δείξουν την ενόχλησή τους για ένα ξένο σώμα που ήρθε στην Πόλη.

Με… γαλλικό αέρα

Όταν οι ίδιοι, που ήταν σάρκα με νύχι με το Φανάρι, έχουν φάει τα νιάτα τους στην Πόλη. Όταν οι ίδιοι ζούσαν με τα λιγοστά που επιχορηγεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τον τουρκικό ζυγό να τους καταδυναστεύει, έρχεται ο Εμμανουήλ, με τον γαλλικό του τον αέρα, να βαπτιστεί νούμερο 2. Ο «αντ’ αυτού». Εκείνος που δεν επιτρέπει να κάνει συνάντηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσία έτερου μητροπολίτη πλην της γαλλικής αφεντιάς του.

Και εκείνοι ακόμη που πήγαν, μου λένε, βρήκαν άλλο τρόπο να διαμαρτυρηθούν για το ξένο σώμα. Γι’ αυτό και οι νεότεροι μητροπολίτες Κυδωνιών Αθηναγόρας, Καλλιουπόλεως Στέφανος και Σηλυβρίας Μάξιμος ήταν μεν στην ενθρόνιση για να μην προσβάλλουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, έκαναν όμως τη δική τους διαμαρτυρία με έναν ευφάνταστο τρόπο. Κάθισαν… γαλαρία, στα πίσω πίσω καθίσματα, να μην τους καταγράψει ο φωτογραφικός φακός, αφήνοντας επιδεικτικά κενές τις θέσεις που προόριζαν γι’ αυτούς μπροστά μπροστά! Έχουν κάτι ωραίους τρόπους διαμαρτυρίας οι Φαναριώτες, εντελώς ευφάνταστους!

Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος συνεχίζει την πολιτική του και δεν δείχνει να πτοείται από τη δυσφορία των αδελφών του. Μέχρι που κατάφερε να δυσαρεστήσει και το άλλοτε «alter ego» του, τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο. Μέχρι κι αυτός παράπονα κάνει για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται. Όσο για το τι λέει μέχρι στιγμής ο Οικουμενικός Πατριάρχης για όσα διαμείβονται εις την Πόλη; Έρχεται στο μυαλό του το γνωστό ρητό «διαίρει και βασίλευε» και γελούν και τα πατριαρχικά του μουστάκια…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This