Ο Τυνήσιος Πρόεδρος εκδίωξε την Κυβέρνηση – Καταγγέλλουν «πραξικόπημα» οι θιγμένοι (video)

Κάποιοι μιλούν για το τέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τυνησία

Must Read

Ο πρόεδρος της Τυνησίας απέρριψε την κυβέρνηση και πάγωσε το κοινοβούλιο εν μέσω αναταραχών για το «δυσλειτουργικό» πολιτικό σύστημα και την καταρρέουσα υγειονομική περίθαλψη. Οι αντίπαλοί του απέρριψαν την κίνηση ως «πραξικόπημα» και κάλεσαν τον κόσμο σε διαδηλώσεις.

Μετά από επείγουσα συνάντηση στο παλάτι του την Κυριακή το βράδυ, ο Πρόεδρος Κάις Σαϊέντ ανακοίνωσε την απόφασή του να διώξει τον Πρωθυπουργό Χίσεμ Μέτσιτσι και να αναστείλει το κοινοβούλιο. Σε τηλεοπτική του ομιλία, υποσχέθηκε να εδραιώσει την εξουσία και να «σώσει» τη χώρα με τη βοήθεια ενός νέου πρωθυπουργού.

Με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η προεδρία διευκρίνισε ότι η αναστολή της λειτουργίας του τυνησιακού κοινοβουλίου θα διαρκέσει 30 ημέρες.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ηγέτης του «μετριοπαθούς» ισλαμιστικού κόμματος Ennahda (με επιρροές της τρομοκρατικής οργάνωσης Μουσουλμανική Αδελφότητα) Ρασίντ Γκανουσί, αψήφησε τη διαταγή, αλλά αποκλείστηκε από την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Ο Γκανουσί κατήγγειλε την κίνηση του Σαϊέντ ως «πραξικόπημα κατά της επανάστασης και του συντάγματος» και ζήτησε να γίνουν διαμαρτυρίες σε βίντεο μήνυμά του προς τους υποστηρικτές του. Με δεδομένη τη σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση σε πολλές χώρες, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για το «τέλος της στην Τυνησία». Άλλωσε μια από τις πρώτες χώρες που διαμαρτυρήθηκε για τα όσα συνέβησα, ήταν η Τουρκία...

Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο Πρόεδρος της χώρας είναι άμεσα υπεύθυνος μόνο για στρατιωτικές υποθέσεις και εξωτερικές σχέσεις, αλλά την περασμένη εβδομάδα, ανέθεσε στον στρατό την ευθύνη για την πανδημία Covid-19 – αφότου ο πρωθυπουργός Μετσίτσι απέλυσε τον υπουργό Υγείας, κατηγορώντας τον για την κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Καθιστική διαμαρτυρία του Γκανουσί

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τυνησίας πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας (μέσα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο), αφού εμποδίστηκε να εισέλθει στο κτίριο από άνδρες του στρατού μία ημέρα αφού ανεστάλη η λειτουργία του από τον Τυνήσιο πρόεδρο.

Υποστηρικτές του Σαϊέντ που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, του ισλαμικού Ενάχντα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γκανουσί, εμπόδισαν υποστηρικτές του να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο.

Οι δύο αντίπαλες πλευρές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και μπουκάλια η μία εναντίον της άλλης έξω από το κοινοβούλιο.

Αντιδράσεις για την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης να δώσει το καθεστώς του παρατηρητή στο Ισραήλ

Η Αλγερία καταδίκασε την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης να δώσει στο Ισραήλ το καθεστώς του παρατηρητή.

«Η απόφαση αυτή, που ελήφθη χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με όλες τις χώρες μέλη, δεν έχει την ικανότητα να νομιμοποιήσει τις πρακτικές και τις συμπεριφορές του λεγόμενου νέου παρατηρητή, οι οποίες δεν συνάδουν καθόλου με τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους που περιλαμβάνονται στην Ιδρυτική Πράξη της Αφρικανικής Ένωσης», εκτίμησε το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν αναφέρει καθόλου το όνομα του Ισραήλ.

«Η πρόσφατη απόφαση του προέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης να δεχθεί έναν νέο παρατηρητή, κάτι που αποτελεί δικαιώμά του, δεν μπορεί να αλλάξει τη συνεχιζόμενη και ενεργή στήριξη του οργανισμού στον δίκαιο παλαιστιανικό σκοπό», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Το Ισραήλ έλαβε την Πέμπτη το καθεστώς παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση, κάτι που ζητούσε εδώ και χρόνια, μια κίνηση που θεωρήθηκε νίκη για το εβραϊκό κράτος. Το Ισραήλ, που έχει σχέσεις με 46 αφρικανικές χώρες, είχε καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας μέχρι τη μετατροπή του το 2002 σε Αφρικανική Ένωση.

Η Παλαιστίνη έχει ήδη καθεστώς παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση, όπου χαίρει ευρείας στήριξης, κυρίως στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ. Μετά την ανεξαρτητοποίησή της η Αλγερία έχει αναλάβει να στηρίζει «το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση», κυρίως των Παλαιστίνιων, τους οποίους υποστηρίζει εδώ και χρόνια.

Το Αλγέρι δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με «τη σιωνιστική οντότητα», όπως χαρακτηρίζει το Ισραήλ.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This