Τυνησία: Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, περιορισμός της ημερήσιας

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τα τεκταινόμενα και η κίνηση εκτόνωσης από τον εκδιωχθέντα Πρωθυπουργό

Must Read

Ο Τυνήσιος Πρόεδρος Κάις Σαϊέντ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από απόψε, κατά τις νυχτερινές ώρες, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το και μέχρι τις 27 Αυγούστου. Από την απόφαση εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται τη νύχτα και εκείνοι που χρειάζεται να μετακινηθούν για επείγοντες λόγους υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας απαγορεύονται επίσης οι μετακινήσεις ανθρώπων και οχημάτων από τη μία πόλη στην άλλη. Και πάλι, εξαιρούνται μόνο όσοι πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας ή για να καλύψουν βασικές ανάγκες. Όσον αφορά τις συναθροίσεις, απαγορεύεται να συγκεντρώνονται πάνω από τρεις άνθρωποι σε δρόμους ή πλατείες.

Ο Σαϊέντ τόνισε ότι οι αποφάσεις του αποτελούν «εφαρμογή του κειμένου του Συντάγματος και όχι πραξικόπημα». Πρόσθεσε μάλιστα: «Σε εκείνους που λένε ότι πρόκειται για πραξικόπημα, απαντώ να επαναλάβουν τα μαθήματα περί Συνταγματικού Δικαίου».

Ο Τυνήσιος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μην βγουν στους δρόμους, λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα έθνος είναι η «εσωτερική έκρηξη». Τους προέτρεψε επίσης να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην απαντούν στις προκλήσεις. «Υπάρχουν εκείνοι που μετέτρεψαν την επανάσταση σε λεηλασία και λήστεψαν τη βούληση του λαού», συνέχισε.

Εξάλλου, με απόφαση του προέδρου αναστέλλονται από αύριο Τρίτη και για δύο ημέρες οι εργασίες των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών, των ξένων ιδρυμάτων, των τοπικών οργανώσεων και των δημόσιων θεσμών. Ο Σάγεντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το κλείσιμο των υπηρεσιών αυτών.

Από την εντολή εξαιρούνται οι πράκτορες των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, οι στρατιωτικοί, οι τελωνειακοί, όσοι εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που υπόκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις.

Κίνηση εκτόνωσης;

Ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός Χισάμ Ματσίτσι δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι δεν μπορεί ο ίδιος να αποτελέσει ένα διασπαστικό στοιχείο και θα παραδώσει τα καθήκοντά του στον οποιονδήποτε επιλέξει ο πρόεδρος, σε ένα βήμα που μπορεί να αμβλύνει την έντονη πολιτική κρίση που βιώνει τις τελευταίες ώρες η χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Ο Ματσίτσι πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ότι είναι έτοιμος να υπηρετήσει την Τυνησία από οποιοδήποτε πόστο.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ, δια στόματος της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην αραβική χώρα και κάλεσαν σε ψυχραιμία και σεβασμό των δημοκρατικών αρχών. Η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι τόνισε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με Τυνήσιους ηγέτες για να μάθει περισσότερα για τις εξελίξεις και είπε πως ο Λευκός Οίκος δεν έχει καθορίσει αν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία συνιστούν πραξικόπημα.

Ο Φαρχάν Χακ, ένας από τους εκπροσώπους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα πως τα Ηνωμένα Έθνη καλούν όλα τα μέρη στην Τυνησία «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν τη βία και να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ήρεμη. Όλες οι διαφωνίες θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Χακ αρνούμενος να σχολιάσει αν τα Ηνωμένα Έθνη κρίνουν την κατάσταση στην Τυνησία ως πραξικόπημα ή όχι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στην Τυνησία να σεβαστούν το Σύνταγμα της χώρας και να αποφύγουν τη βία. «Παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Καλούμε όλους τους παράγοντες της Τυνησίας να σεβαστούν το Σύνταγμα, τους θεσμούς του και το κράτος δικαίου. Παράλληλα τους καλούμε να παραμείνουν ήρεμοι και να αποφύγουν κάθε προσφυγή σε βία για να διατηρήσουν τη σταθερότητα της χώρας», ανέφερε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος με ανακοίνωσή του ανέφερε πως ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τυνήσιο ΥΠΕΞ ζήτησε η χώρα να επιστρέψει στη σταθερότητα και στην ηρεμία.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος προτρέπει την Τυνησία να ξεπεράσει γρήγορα την τρέχουσα ταραχώδη φάση, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την ηρεμία και την ικανότητα του κράτους να εργαστεί αποτελεσματικά να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες και τις απαιτήσεις του λαού», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Αντιδρώντας στις ραγδαίες εξελίξεις το Παρίσι, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε σεβασμό του κράτους δικαίου στην Τυνησία και κάλεσε όλες τις πολιτικές πλευρές να αποφύγουν τη βία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του, τονίζοντας πως «είναι τώρα σημαντικό να επιστρέψει η συνταγματική τάξη το συντομότερο δυνατό».

Στη Ρωσία, ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι «τίποτα δεν θα απειλήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του λαού» στην Τυνησία, προσθέτοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση «παρακολουθεί» την κατάσταση.

Στην Τουρκία, χώρα σύμμαχο του μεγαλύτερου κόμματος του τυνησιακού Κοινοβουλίου, του ισλαμικού Ενάχντα, ένας εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Άγκυρα «απορρίπτει την αναστολή της δημοκρατικής διαδικασίας και την περιφρόνηση στην επιθυμία του λαού για δημοκρατία».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ διατύπωσε τη «βαθιά ανησυχία» του για την πορεία των εξελίξεων, ζητώντας να «αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα» προκειμένου να «διατηρηθούν τα δημοκρατικά επιτεύγματα της Τυνησίας».

Στην Αλγερία, το κύριο ισλαμικό κόμμα, Ισλαμικό Κίνημα για την Κοινωνία και την Ειρήνη (MSP) κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ένα «πραξικόπημα ενάντια στο Σύνταγμα και τη λαϊκή βούληση των Τυνήσιων αδελφών μας που εκφράστηκε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές», καλώντας την αρχές να «υποστηρίξουν τους νόμιμους θεσμούς στην Τυνησία».

Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τυνήσιο ομόλογό του, του μεταβίβασε την προθυμία του σουνιτικού βασιλείου για ασφάλεια και σταθερότητα στην Τυνησία.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ζήτησε «να επικρατήσουν οι φωνές της λογικής και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση».

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε με ανακοίνωσή της από την πρόεδρο Σάγεντ «σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης».

Εξέφρασε «ανησυχία» μετά από «μια ανησυχητική επιδρομή δυνάμεων ασφαλείας στα γραφεία του (τηλεοπτικού δικτύου) Al-Jazeera στην Τύνιδα» και «απειλές του προέδρου να χρησιμοποιήσει βία εναντίον εκείνων που απειλούν την ασφάλεια του κράτους».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάλεσαν τις τυνησιακές αρχές «να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης», καταγγέλλοντας το κλείσιμο των τοπικών γραφείων του Al-Jazeera.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο προσαγωγές για τον περίεργο θάνατο 40χρονου στον Ασπρόπυργο

Δεν έχουν βρεθεί σημάδια από αιχμηρά αντικείμενα ή από όπλο, αλλά υπήρχαν μώλωπες

More Articles Like This