Την προσφορά τους στην Τουρκία για την πώληση των πυραύλων Patriot απέσυραν οι ΗΠΑ κι αυτό είναι το δεύτερο χτύπημα στη γειτονική χώρα μετά την ακύρωση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35 εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400.
Η ακύρωση της προσφοράς έγινε με συν-απόφαση των αρμοδίων υπουργείων, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, ενώ εγκρίθηκε, φυσικά, από τον Λευκό Οίκο.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο reuters, Άγκυρα και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε διένεξη εδώ και χρόνια εξαιτίας του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα, τα οποία, όπως έχουμε ξαναγράψει, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ λένε πως δεν «συνάδουν» με την άμυνα του ΝΑΤΟ, αλλά και αποτελούν απειλή για τα F-35 της Lockheed Martin, που χειρίζονται οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους.
Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος μέχρι και σήμερα αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, ενέκρινε την πρόταση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, επειδή αυτό απαιτούν οι αμερικανικοί νόμοι. Ήδη βρίσκεται εν μέσω ισχυρών πιέσεων από φίλους του βουλευτές και γερουσιαστές, οι οποίοι τον υποστήριξαν στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και όταν δεχόταν επιθέσεις από τους Δημοκρατικούς να ανακοινώσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει το hellasjournal, η τελευταία του δικαιολογία είναι ότι διεξάγονται ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για τη ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία και δεν θέλει με την αναγγελία των κυρώσεων να τις τινάξει στον αέρα…
Σοβαροί αναλυτές, ανάμεσά τους και ο Στίβεν Κουκ, πιστεύουν ότι ο Ερντογάν μπλοφάρει και απλά χρησιμοποιεί την απειλή εισβολής εναντίον των Κούρδων της Συρίας για να εκβιάζει τον πρόεδρο Τραμπ. Την ίδια αίσθηση έχουν και αξιωματούχοι, αλλά δεν συμφωνεί μαζί τους ο στενός κύκλος των συνεργατών του κ. Τραμπ, με επικεφαλής τον γαμπρό τoυ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον άτακτο γαμπρό του Ερντογάν.
Εκπρόσωπος του State Department, πάντως, σχετικά με την χθεσινή απόφαση ανέφερε πως η Αμερική είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως την Τουρκία ότι η προσφορά για τους Πάτριοτ θα αποσυρόταν, εάν ο Ερντογάν προχωρούσε στην αγορά του ρωσικού συστήματος.
«Η προσφορά έληξε», δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος και μη θέλοντας να σχολιάσει περαιτέρω δήλωσε πως αυτό ήταν ένα κυβερνητικό ζήτημα.
Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, με την επιστροφή των Αμερικανών νομοθετών από τις διακοπές θα κατατεθεί σχέδιο νόμου, το οποίο θα εξαναγκάζει τον πρόεδρο Τραμπ να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Στόχος είναι η υποστήριξη από το 75% των βουλευτών και των γερουσιαστών, για να μην μπορεί ο κ. Τραμπ να πράξει οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία…