Copernicus: Η πιο καταστροφική χρονιά της εικοσαετίας στην Ευρώπη!

Υπερδιπλάσιες φέτος οι δασικές πυρκαγιές, αυξημένες κατά 94% οι καμένες εκτάσεις!

Must Read

Μόνον αισιοδοξία δεν γεννούν τα στοιχεία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο στην Ευρώπη καθώς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, το 2021 θα καταγραφεί ως μία από τις χειρότερες χρονιές και η χειρότερη των τελευταίων 20 χρόνων λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας δείχνουν ότι φέτος έχουν καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερδιπλάσιες δασικές πυρκαγιές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020, ενώ οι καμένες εκτάσεις είναι αυξημένες κατά 94%!

Σύμφωνα με τα στατιστικά, την προηγούμενη δωδεκαετία σημειώνονταν στην ευρωπαϊκή επικράτεια, την περίοδο έως τις 7 Αυγούστου, κατά μέσο όρο 473 φωτιές, οι οποίες συνολικά έκαιγαν 148.256 εκτάρια γης.

Το 2021 όμως, το ίδιο διάστημα, τα περιστατικά έχουν ανέλθει στα 1.210 και οι περιοχές που έγιναν στάχτη αντιστοιχούν σε 287.960 εκτάρια, την ώρα που την περίοδο 2008-2020 οι καμένες εκτάσεις ολόκληρου του έτους υπολογίζονταν, μεσοσταθμικά, σε περίπου 295.500 εκτάρια. Το 2021, δηλαδή, θα φτάσει τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών ήδη από τις αρχές Αυγούστου.

Τα κράτη της νότιας Ευρώπης είναι παραδοσιακά πιο ευάλωτα στην εκδήλωση πυρκαγιών, όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι το 2021 είναι σαφώς χειρότερο σε πολλές χώρες από τις προηγούμενες χρονιές.

Ήδη στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Κύπρο, τη Ρουμανία οι καμένες εκτάσεις έχουν ξεπεράσει τον μέσο όρο της προηγούμενης δωδεκαετίας, ενώ παραπλήσια είναι η εικόνα και στον αριθμό των μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Μόνο στην Ιταλία έχουν ξεσπάσει περισσότερες από 360 φωτιές, που η κάθε μία έχει κάψει τουλάχιστον 30 εκτάρια (το ελάχιστο που απαιτείται για να ενσωματωθεί μία εστία στο μητρώο του Copernicus).

Ο αντίστοιχος αριθμός στη Γαλλία είναι 199, ενώ παρόμοιες κρίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως ο Λίβανος και η Τουρκία, που επιπλέον θρηνεί και οκτώ ανθρώπους.

Συγκλονιστική όμως είναι η κατάσταση και στη Σιβηρία, με τις φωτιές να είναι τόσο μεγάλες που το σύστημα CAMS του Copernicus έχει διαπιστώσει ότι η εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα φέτος είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία.

Σύννεφα καπνού έχουν ταξιδέψει έως τον Ειρηνικό Ωκεανό, τον Αρκτικό Ωκεανό, ενώ ο καπνός έφτασε μέχρι τον Βόρειο Πόλο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This